Jednostavna ishrana jedne od najpoznatijih manekenki na svijetu: Ovo je osnovni korak

Piše: L. K. P.

Zavidan izgled, mladoliko lice i vitke, duge noge, top model Gisele Bü​ndchen duguje rutini koje se dosljedno pridržava. Nije nedostižna, ne zahtijeva pretjerano odricanje, a dodatni bonus je činjenica da njenu rutinu prati priprema laganih, zasitnih jela za koja nije potrebna posebna kulinarska vještina.

Na početku je najvažnije izbaciti česti sastojak u kuhinji – rafinirani šećer i zamijeniti ga zdravijim, ukusnijim nadomjestcima, otkrila je jedna od najljepših žena u nedavnom razgovoru za The Wall Street Journal te rafinirani šećer bez oklijevanja nazvala “otrovom”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gisele Bündchen (@gisele)

– Postoji toliko drugih načina na koje možete zasladiti hranu – med, javorov sirup, datulje…, rekla je manekenka koja umjesto kupovnih slastica, priprema zdraviju varijantu od čokolade s visokim udjelom kakaa i orašastih plodova.

No, krenimo redom, od buđenja. Gisele ustaje oko pet sati ujutro i započinje dan meditacijom. Pomaže joj usredotočiti se na dan koji ju očekuje te je doživljava kao svojevrsno “uzemljenje”. Na upit kakav joj (konkretan) benefit pruža meditacija, rekla je da tako izražava zahvalnost za sve što ima u svom životu, s naglaskom na nematerijalno.

Otkrila je da čim ustane, pije čašu mlake vode s limunom i prstohvatom keltske soli. Riječ je o sjajnom načinu buđenja probave pri čemu su važan detalj minerali iz nerafinirane, vlažne, sive morske soli koja se proizvodi u priobalnim, zapadnim dijelovima Francuske. Potom slijedi njena redovita, jutarnja vježba.

– Volim pilates jer sam prije tri godine operirala leđa, otkrila je 43-godišnja Gisele.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gisele Bündchen (@gisele)

Dakako, uz pilates redovno prakticira i jogu. Kad završi s vježbanjem, vrijeme je za šetnju s ljubimcem, njemačkim ovčarom kojem tijekom šetnje često baca lopticu pa je i to dobar trening. Kad se vrati sa šetnje, slijedi priprema prvog obroka. Na jelovniku su joj, kaže, često jaja, izdašan izvor proteina za cijeli dan.

– Volim i avokado. Pripremam ga na razne načine – kao omlet, frittatu, u smoothieju. Uvijek unaprijed napravim bademovu pastu kako bih u jelo dodala još malo proteina, kaže autorica kuharice “Nourish: Simple Recipes to Empower Your Body and Feed Your Soul”.

Knjiga izlazi 26. marta, a posebna je po tome što sadrži prokušane, jednostavne recepte: da bi ih isprobali, nije potrebno imati impresivnu kulinarsku vještinu.

Ono što slijedi poslije prvog, zasitnog i zdravog obroka, ovisi o tome jesu li djeca s njom ili s bivšim suprugom Tomom Bradyjem. Nakon razvoda okončanog u oktobru 2022., s bivšim dijeli starateljstvo.

– Ponekad su djeca kod mene, ponekad ne. Imam jednu rutinu kada sam s njima i drugu kad nisam, pojašnjava. No, rano buđenje, meditacija, vježbe istezanja i čaša mlake vode s limunom i malo keltske soli, konstantni su bez obzira na to gdje se nalaze 14-godišnji Benjamin i 11-godišnja Vivian.

Dodajmo i to da su njene beskompromisne radne navike oblikovane tijekom gotovo tri desetljeća karijere u modnoj industriji. Počela je vrlo rano, kao trinaestogodišnjakinja, kada se s farme u Horizontini, malom gradu u brazilskoj saveznoj državi Rio Grande do Sul, preselila u Sao Paulo. Privikavanje na život u velegradu bio je pun izazova. Ispričala je kako je izgubila novčanik odmah po dolasku u grad i izbor s kojim se suočila – vratiti se ili ustrajati. Odabrala je potonje i postala svjetsko ime. Pritom se čeličila zahvaljujući kojekakvim iskustvima u svijetu modelinga.

– Nisu svi bili ljubazni, recimo to tako. Pretrpljena loša iskustva dala su mi snagu za izazove koji su slijedili, rekla je.

Kad je riječ o hrani u njenoj kuharici priznaje da nije pretjerano vješta kuharica pa se zbog toga fokusirala na pripremu jednostavnih i hranjivih obroka. Primjerice, objavit će svoj recept za zdravu pizzu s povrćem bez glutena, brzi pesto za integralnu tjesteninu, salatu od piletine te kruh u koji dodaje orašaste plodove i sjemenke, namijenjene zaposlenima bez previše vremena za kuhanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gisele Bündchen (@gisele)

– Život mi je sad malo drugačiji” rekla je ciljajući na svoj život nakon razvoda, No, krenula je dalje, u ljubavnoj je vezi s trenerom jiu-jitsua, Joaquimom Valenteom, ne manjka joj poziva na snimanja, uživa s djecom kad su s njom ili u jahanju, surfanju, plivanju, odbojci… kad su klinci s ocem. Dodala je da dvaput tjedno vježba u teretani s utezima dok druga dva, tri dana radi kardio vježbe. Neovisno o programu u teretani, Gisele Bündchen na večer opet odlazi u šetnju sa svojim ljubimcem. Na spavanje odlazi rano, najkasnije do 22 sata jer je i zdravi, dugi san važan dio njezine rutine koja osvaja jednostavnošću.

Pročitajte još