Umrla pjevačica Slađana Milošević, ikona novog vala 80-ih u Jugoslaviji: Odrekla se majčinstva i posvetila karijeri

Piše: L. K. P.

Slađana Milošević, rokerka koja je rušila sve tabue, preminula je u 69. godini nakon borbe sa teškom bolešću. Nikada nije pristajala na kompromise, trudila da se žene imaju što bolju poziciju u društvu. Uvijek je tragala za pravim i iskrenim emocijama koje su joj bila glavna vodilja u životu.

Rođena je 3. oktobra 1955. godine u Beogradu. Odmalena se vidjelo njeno interesovanje za muziku, a već kao djevojčica krenula je na časove klavira. Smatra se jednom od ikona jugoslovenskog crnog talasa, a svoj prvi veći uspjeh imala je već krajem sedamdesetih.

– U školi sam uvek imala problema. Ja nikada nisam morala da učim, dovoljno mi je bilo da sedim na

Doprinos modernoj muzici dala je već u svojoj dvanaestoj godini života svirajući i pevajući u grupama kao što je Nebeska konjica, Epitaf8, Džentlmeni.

Svoj prvi solo nastup je imala na festivalu “Studentsko ljeto” u Maglaju, 1974. godine, gdje je osvojila “Grand Prix”.

Godine 1977, isplivala je na površinu jugoslovenske pop-rok scene, sa pjesmom “Au, Au” i iste godine imala svoj prvi veći nastup na koncertu kod Hajdučke česme, gde je nastupala prije „Bijelog Dugmeta“. Slađana je počela da ruši tabue, kad je izdala pjesmu pod nazivom “Seksi dama”, koja je bila zabranjena za emitovanje na brojnim radijskim i televizijskim programima.

Pored zavidene karijere na prostorima Jugoslavije, 1983. godine u Njemačkoj je izdala album koji je tamo postigao veliki uspjeh, nekoliko godina kasnije u Sjedinjenim Američkim Državama svirala je sa grupom “Baby Sister”.

U Jugoslaviji ogroman uspjeh postigla je njena duetska pjesma sa Dadom Topiće, “Princeza” koja je snimljena 1984. godine i prevedena na engleski jezik. Milošević je u svojoj višedecenijskoj karijeri mnogo puta nagrađivana za svoj rad najprestižnijim nagradama.

Svojevremeno, u jeku popularnosti nije mogla da se kreće bez obezbjeđenja jer je svojom drugačijom pojavom izazivale druge.

Doživljavala je ekstremne i brutalne neprijatnosti koje su joj vrlo često priređivali njeni fanovi, a jedna od najbizarnijih situacija bila je kada je njen fan pokušao da se ubije nakon koncerta!

– Taj incident bio je u blizini Splita. Nakon nastupa, ekipa je kolima krenula nazad, ali sve vrijeme su ih pratila dva automobila, preticali su ih, usporavali, zastajkivali. A onda je jedan od ta dva auta namjerno preleteo liticu i pao u provaliju! Slađana je natjerala svog vozača da zaustavi kola i sama sišla u provaliju i izvukla čovjeka iz olupine. Na svu sreću, taj čovjek je preživio, ali je ona to veoma emotivno doživjela. Povukla se iz javnosti, nije je bilo nekoliko godina na sceni.

Nakon tog incidenta rok zvijezda odlučuje da se povuče na neko vrijeme. Povratak na scenu uslijedio je turnejom po dijaspori, gdje je obišla 60 gradova Njemačke, kao i mjesta po Kanadi i Americi.

Ni loš izbor muškaraca je nije zaobišao. Tako je 2020. godine doživjela stravično fizičko nasilje od svog partnera Igora. Iako ga je prijavila, na zakazanom suđenju odbila je da svjedoči protiv njega.

Nakon incidenta je bio uhapšen, a Treće osnovno tužilaštvo protiv njega je podnijelo optužni prijedlog zbog izvršenja krivičnog djela nasilje u porodici.

Ipak, Slađana je je povukla neočekivani potez kada je svoje prethodno svjedočenje povukla i time onemogućila da se njeno svjedočenje dalje koristi na sudu, u svrhu dokazivanja partnerove krivice.

Ikona novog talasa u bivšoj Jugoslaviji otvoreno priznala je da se svjesno odrekla majčinstva i posvetila karijeri i raznim poljima u umjetnosti − muzici, pisanju, slikanju, režiji.

-Takvo životno određenje za mene je bilo veće i značajnije od materijalnog i fizičkog prokreiranja, što mogu da učine i drugi. Moji potomci ne moraju da budu biološki, jednako važno je imati i ideološke – zaključila je.

Pročitajte još