Razmišljate o preuređenju spavaće sobe: Zaobiđite ove boje u širokom luku

Piše: L. K. P.

Dizajneri interijera naglašavaju koliko je bitno urediti spavaću sobu prema svom ukusu, ali i izbjeći određene nijanse koje stvaraju osjećaj hladnoće i nemira.

Ako bi stručnjaci morali izdvojiti samo jedno pravilo za odabir boje u spavaćoj sobi, bilo bi ono da je to itekako bitno.

– Najvažnije je da dominantna boja nije previše opterećujuća, ističe Kate Duffy, dizajnerica interijera.

Duffy je za Southern Living pojasnila i kako nije toliko bitno hoćete li obojiti zidove u svijetlu ili tamnu boju koliko je važno pogoditi pravi ton i podton te stvoriti cjelinu koja čini ugodan ambijent.

Za početak, krenite od toga koji osjećaj želite u trenutku u kojem stupite u spavaću sobu. Ako je to osjećaj smirenosti i opuštanja, birajte tople boje, neutralne nijanse i prikladne podtonove koji neće činiti previše agresivan kontrast.

Iskusni dizajneri interijera naglašavaju da je spavaća soba prostor u kojem boravite barem četvrtinu dana pa je iznimno bitno da se, umjesto slijeđenja trendova, ravnate svojim ukusom.

Ipak, postoje boje koje biste iz provjerenih razloga svakako trebali izbjeći u spavaćoj sobi.

Siva i bijela s hladnim podtonovima

Nema ništa loše u sivoj ili bijeloj boji u spavaćoj sobi, međutim hladni podtonovi (poput nijanse leda) mogu naginjati plavim nijansama, a one stvaraju pomalo depresivno raspoloženje. Posebno tokom zime i kišnih dana.

 

– Umjesto toga, birajte nježnu sivu toplih podtonova ili krem bijelu boju, a možete ih uskladiti s akcentnim tapetama koje će unijeti suptilno uzbuđenje u prostor, napominje Duffy.

Jarkožuta, ružičasta i zelena

Pravilna nijansa jarke boje može djelovati magično u spavaćoj sobi te je može posve oživjeti. No nemojte je koristiti na zidovima jer pojačava efekt svjetlosti i unosi određeni nemir koji može narušiti san. Umjesto toga, koristite zagasitije tonove jarkih boja na ukrasima i zidnim dekoracijama.

Crvena

Iako crveni zid u spavaćoj sobi može djelovati romantično i zavodljivo, riječ je o boji koja podsvjesno alarmira i poziva na oprez, što otežava opuštanje kojem na kraju dana svi težimo. Uz to, dokazano izaziva glad pa bi vas mogla potaknuti i na pokoji neželjeni noćni zalogaj!

– Klijente koje privlači ova boja zidova usmjeravam na nijanse lile, koje su iznimno živopisne, a znatno više umirujuće, pojašnjava dizajnerica interijera Mary Patton.

Ljubičaste nijanse efektne su kao crvene, no umirujuće

Što ako već imate ove boje zidova?

I dok je izbjegavanje korištenja određene boje lak posao, znatno teže je uređenje spavaće sobe obojene u neku od ‘nepoželjnih’ nijansi.

– Ako vam se ne sviđa boja zida, uvijek imate opciju renovacije. Naravno, ona iziskuje dodatan budžet i vrijeme, što nije nimalo idealno. Stoga možete pokušati postaviti masivni namještaj ispred zida ili staviti glomazne dekoracije poput ogledala, slike ili raznih polica. Uz to, nijanse zidova izgledaju drugačije pri različitom osvjetljenju pa možete prijeći s hladnih na toplije boje žarulja ili obrnuto, zaključuje Duffy.

Pročitajte još