Evo od čega je umrla Slađana Milošević: Patila je od rijetke bolesti za koju nije bilo lijeka

Piše: L. K. P.

Foto: Pixsell

Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini života. Prije nekoliko mjeseci bila je hitno hospitalizovana zbog lošeg zdravstvenog stanja.

– Od napuštanja bolnice i liječenja koje je sa kraćim prekidima trajalo dvije godine, moje zdravlje je i dalje ugroženo, ali ako ništa drugo osjećam se slobodnije. Ne pripadam ljudima koji zahtijevaju više nego što im pripada – rekla je tada Slađana za srbijanske medije.

Izgubila je bitku od Sjogrenovog sindroma, bolesti čije je liječenje i dalje nepoznato mnogim ljekarima.

– Često je svode na pojednostavljeni imunološki poremećaj, a ona je u stvari smrtonosna. Nažalost, bolest je veoma teška, sa brojnim imunološkim promjenama. Napada sve tjelesne sisteme. Jedino kineska tradicionalna medicina može pomoći, jer od ranih dana tretira čovjeka kao jedinstvenu cjelinu. U zapadnoj medicini jedino psihosomatika ima takav pristup. Čovjek je jedinstvo tijela i psihe i samo tako se može liječiti – govorila je pjevačica o svojoj bolesti.

Sjogrenov sindrom je autoimuna bolest koja zahvata žlijezde i unutarnje organe. Uzrok nastanka poremećaja u imunološkom sustavu je nepoznat. Bolest se najčešće javlja nakon 40. godine života i češće zahvaća žene. Vodeći simptomi u ovom poremećaju su suhoća očiju zbog nedostatka suza (kseroftalmija) i suhoća usta (kserostomija). Oboljeli se obično prvo žale na osjećaj pijeska i stranog tijela u oku.

– Nisam se mogla izvući iz zamke bolesti. Nije mi se svidjelo što nakon dvije godine nema pomaka u liječenju i što sam se uvijek iznova vraćala u bolnicu. Također nisam bila zadovoljna ponašanjem većine osoblja, njihovom nezainteresiranošću, površnošću i stalnim sukobima, gdje se moje mišljenje nije uvažavalo iako sam i sama psihoterapeutkinja i bivša studentica veterine. Nije bilo dobre volje, ne znam ni imena doktora, osim njih dvojice, jer se nisu predstavili. Moj dolazak u bolnicu bio je popraćen vrijeđanjem, rekla je tada Slađana.

 

 

Pročitajte još