Rebeca je rođena sa samo jednom dojkom, i nikada se nije htjela mijenjati: Sada je model 

Piše: L. B.

Rebeca Buttcher je dvadesetšestogodišnjakinja koja je rođena sa veoma rijetkim poremećajem koji se zove “poljski sindrom”, što znači da ima samo – jednu dojku. No, iako joj je u Velikoj Britaniji omogućena besplatna operacija grudi kako bi imala dvije dojke iste veličine, ona je to odbila kada je imala 16 godina, i kako kaže – nikad se nije pokajala. Naprotiv, danas radi kao jednogrudni model.

Njena desna dojka danas je veličine “DD”, dok je njena lijeva, praktično, “A”. U pitanju je posljedica stanja koje je znano kao “poljski sindrom”, odnosno urođena mana koja uzrokuje nerazvijeni mišić grudnog koša na jednoj strani tijela i pogađa jednu od 20.000 osoba.

Rebeca je zvanično dijagnostikovan kada je imala 20 godina, nakon što je imala ultrazvučni pregled grudnih mišića, iako je bila svjesna svog stanja od svoje 16. godine.

– Jednostavno nisam imala osjećaj da mi je potrebna plastična hirurgija – otkriva za “News Flare” Rebeca, koja je odbila operaciju i odlučila da “slavi” svoju različitost.

– Ne kajem se. Sretna sam što radim svoj posao modeliranja i zastupanja i pomažem drugim ženama da se osjećaju dobro u vezi sa sobom. Mnoge žene imaju komplikacije sa tim, jednostavno nisam željela da rizikujem, a neki implanti jednostavno ne traju zauvijek.

Dok je prolazila kroz pubertet, Rebeca je primijetila da se sve djevojčice oko nje razvijaju ujednačeno, dok je njoj rasla samo jedna dojka.

– Zamolila sam doktora za pomoć, ali su mi rekli da su mi grudi “normalne” i da će “na kraju porasti” – prisjeća se ova djevojka iz Jokshira koja je više puta išla kod ljekara zbog toga, ali je stalno dobijala isti odgovor.

Tek nakon što je istražila na internetu, naišla je na “poljski sindrom”, što je onda i sugerisala ljekarima da istraže kao uzrok nejednakosti njenih grudi. Tada su joj ponudili da ili poveća manju dojku ili da smanji veću.

– Znam da bi većina djevojaka iskoristila priliku da dobiju besplatno poprsje, ali ja nisam željela da se mijenjam – samo sam željela da znam zašto su mi grudi deformisane. Godinama sam se osjećala izgubljeno, usamljeno i zbunjeno, ali kada sam saznala šta je “poljski sindrom”, bilo je kao da sam konačno dobila “uputstvo za upotrebu”. Mogla sam da razumijem zašto sam takva kakva jesam – izjavila je Rebeca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lounge (@loungeunderwear)

Ova djevojka sada radi puno radno vrijeme kao manekenka, a ujedno je i ambasador organizacije koja podržava ljude koji boluju od ovog stanja. Međutim, i danas se nalazi na meti ljudi koji neprimjereno reaguju na njeno stanje.

– Obično ih samo blokiram i ignorišem – rekla je i dodala: – Ne smeta mi previše jer se to dogodilo toliko puta da sam se navikla, ali kao žene ne bi trebalo da se navikavamo na to.

U martu je čak učestvovala na modnoj reviji zajedno sa drugim ženama koje imaju “poljski sindrom”.

– Sve smo dobile haljine po mjeri koje pristaju oko naših grudi takve kakve jesu i to je prelijepa stvar. Drago mi je što radimo na tome da okončamo stigme – zaključila rekla je Rebeca.

Pročitajte još