U danskom vrtiću djeca se valjaju u blatu po kiši: Kažu da je zdravo za njih i da ih čini sretnim

Piše: L. B.

Internetom kruži snimak iz jednog danskog vrtića, na kom je prikazano kako se djeca zanimaju kada naiđe kišni dan. Na snimku se jasno vidi nekoliko djece kako se valjaju, skaču i igraju u blatu. Od glave do pete su umazani, što je mnoge roditelje zabrinulo u komentarima.

Iako nije ništa strano da se djeca isprljaju tokom igranja ili da vole da skaču po blatu, mnogi smatraju da vrtić nije mjesto gdje će decu ostaviti da se u potpunosti kotrljaju po barama.

U opisu snimka navodi se da je ovo odlično za djecu i za njihovu sreću.

– Igranje i skakanje u blatu je više od zabave – neophodno je za senzorni razvoj djece. Kada se djeca uprljaju u blatu, sva čula se aktiviraju: dodir, vid, miris, pa čak i zvuk. Od mekanog osjećaja između njihovih prstiju do zemljanog mirisa koji ispunjava vazduh, igra blatom nudi bogato čulno iskustvo koje se ne može ponoviti u zatvorenom prostoru. Neka prigrle nered i zarone u radost blatnjave igre – njihova čula će im biti zahvalna na tome! – piše u opisu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Danish Way™️ (@thedanishway)

Komentari su raznovrsni. Pojedini roditelji se bune, govoreći da je ovo “nemarnost” vaspitačica, dok su drugi puni podrške.

– Sve je super i zabavno dok mi ne vratiš dijete da ga ja očistim, kad ima blata i u nosu – piše u jednom komentaru.

Pojedini komentari su se istakli, govoreći da dječjoj sreći ne treba stajati na put i da se jasno vidi da su i te kako zadovoljna djeca.

Pročitajte još