Zavirite u višemilionski dvorac Dragane Mirković u kojem je sada ostala sama

Piše: L. K. P.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Folk pjevačica Dragana Mirković (56) u utorak navečer šokirala je regiju objavom o razvodu. Taj dan je za 24sata.hr otvorila vrata svog dvorca, srca i duše. U dvorcu Ebenfurthu nadomak Beča živi posljednjih godinu dana, a nedavno su kod nje preselili sin Marko i kćerka Manuela. Dvorac veličine 12.000 m2 je kupila 2010. godine, u njega ulaže zadnjih 14 godina, te će tako i nastaviti u budućnosti jer, kako kaže, ima velike planove.

– U njega sam se zaljubila zbog povijesti, kulture i umjetnosti. On ima to sve. Iako je bio bez krova, vrata i prozora, zaljubila sam se u njegovu povijest – kaže pjevačica.

Tokom Drugog svjetskog rata u njemu je boravilo preko 4.000 izbjeglica, a posljednji stanovnici bili su ruski vojnici. Njena je želja da dvorac, koji je stariji od 850 godina, uvijek bude otvoren za javnost, ali kako je strastveno pričala o njegovoj povijesti i obnovi, bez problema bi mogla voditi i veće ture kao njegova glavna kustosica.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

– Iz ovog dvorca potječe Bertha von Suttner, koja je dobitnica Nobelove nagrade za roman ‘Dolje oružje!’. Ljeta je uvijek ovdje provodila, a i u njemu je dala svoj posljednji audio intervju. Ponosna sam i fascinantno mi je što je Bertha odavde – kaže Mirković.

– Meni je čast što sam upisana u zemljišnim knjigama kao vlasnica dvorca. Ljudi u ovom gradu su me jako ispoštovali. Oni su vrlo zahvalni na dvorcu, a ja uvijek imam osjećaj da im trebam zahvaliti što su mi ovo uopšte i dozvolili. Da sam htjela, mogla sam sve srušiti, no to ne bi bilo u redu – dodaje.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Dvorac ima svoju kapelicu te je jedino ona, osim zidova oko donjih prozora, bila dobro očuvana. Oko oltara se nalaze skulpture, jedna s ključem, koja označava blago, a druga s mačem, koja označava oružje.

– Obožavam ovu kapelicu. Nju je oslikao Franz Anton Maulbertsch. To je nevjerovatno. U dvorcu je pronađeno i oružje, ali nije pronađeno i blago. Da smo ga našli ne bih ga zadržala, mislim da zadržati blago, daleko bilo, znači neka vrstu prokletstva – govori pjevačica.

Pročitajte još