Baklava cheesecake: Spoj hrskavog i kremastog koji će raspametiti nepce

Piše: L. K. P.

Cheesecake je najdraži kolač većini ljudi. Lagan, jednostavno se i brzo se sprema i možemo mu dodati koji god sastojak poželimo.

S druge strane, ako nas uhvati želja za nečim konkretnijim, sočnijim i puno slađim, kraljica kolača – baklava, uvijek je dobar izbor.

 

Sastojci:

Sirup

 

200 ml vode

200 g šećera

100 g meda

Sok jedne narandže ili pola limuna

 

Orašasti dio

 

200 g orašatih plodova ( po 50 g badema, oraha, lješnjaka i pistacija)

po želji 50 g sušenih grožđica

1 kašikica cimeta

4-5 kašika sirupa

Krema od sira

 

600 g krem sira

150 g šećera u prahu

120 g grčkog jogurta, kiselog vrhnja ili milerama

4 jaja

2 kašike soka od limuna

100 ml vrhnja za šlag

40 g gustina ili glatkog brašna

Prstohvat soli

Dodatno

500 g kora za savijače

125 g otopljenog maslaca

Priprema:

Pripremite sirup. Pomiješajte sve sastojke za sirup. Kad proključa, kuhajte 15 minuta.

Pripremite orašasti dio. Orašaste plodove sameljite u sjecku, ali ne skroz u prah, neka ostane komadića. Dodajte cimet i gorožđice ako koristite, te ohlađeni sirup i promiješajte. Smjesa ne smije biti tekuća, nego ljepljiva, sirup je tu samo malo da poveže smjesu.

Pripremite kremu od sira. Smiksajte krem sir i šećer u prahu dok ne postane kremast. Dodajte ostale sastojke i sjedinite.

Postupak slaganja:

Kalup za torte promjera 24cm obložite papirom za pečenje po dnu, a ostatak kalupa namastite. Jednu koru ostavite sa strane.

Uzimajte jednu po jednu koru za savijače i dobro ju premažite otopljenim maslacem. Slažite ih u kalup tako da višak presavijete preko obruča kalupa.

Kad ste potrošili kore, pospite sa malo više od pola smjese od orašatih plodova i dobro ih utisnite. Istresite kremu od sira, pa preko kreme pospite ostatkom smjese orašatih plodova.

Prebacite presavijeni višak kora prema sredini torte, preklopite preko kreme. A onaj list koji ste ostavili sa strane natrgajte na komadiće i poslažite po vrhu torte.

Rernu zagrijte na 160 stepeni. Ubacite tortu u rernu i pecite oko 55 minuta do sat vremena. Kad je pečena, ugasite rernu, a tortu ostavite unutra sa malo otvorenim vratima nekih 10-20 minuta.

Izvadite tortu, prelijte ju vruću hladnim sirupom, po vrhu i rubovima. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, pa ubacite u frižider preko noći.

Izvor: zadovoljna.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti