Ovako je to pravila Adijeva nana, a pogledajte recept u njegovoj izvedbi

Piše: I. H.

Adi Bebanić je dobro poznato televizijsko lice, voditelj, influenser, profesor na fakultetu i food bloger. Ovaj svestrani 30-godišnjak nema predrasuda, a ni dlake na jeziku, pa bez imalo zadrške svoje mišljenje iskazuje uvijek i vrlo ponosno. Spreman da uči o svemu u životu, pravi je prikaz mladog čovjeka punog elana i želje za životom.

Na njegovom Instagram profilu možete vidjeti različite sadržaje, od putovanja, druženja, iskazivanja istinskih porodičnih vrijednosti, vragolija kućnog ljubimca pa do vrsnih kulinarskih sposobnosti ovog Mostarca.

Vrlo često prikazuje i pripremu iftara za svoju porodicu, pa smo tom prilikom kontaktirali Adija da s nama podijeli neki od svojih ukusnih recepata.

Za portal magazina “Azra”, Adi je podijelio omiljenu slasticu koju vrlo često priprema svojim bližnjima.

Hercegovačka smokvara poznato je jelo istoimenog kraja, a Adi je recept naslijedio od svoje nane. U mastavku pročitajte pripremu ove poslastice.

 

 

Sastojci (mjere su na šolju od 200ml):

– šolja vode

– šolja mlijeka

– šolja ulja

– šolja pekmeza od smokve

– 1 ipo šolja brašna

– 1 ipo šolja griza

– 3 kašike kukuruznog brašna

– pola praška za pecivo

– 2 šolje šećera

– šolja ipo vode

 

Priprema:

 

Prvo pripremamo agdu, jer se mora ohladiti. U šerpi pomiješamo 2 šolje šećera, šolju ipo vode i pola šolje pekmeza, drugu polovicu pekmeza ostavimo za smjesu. Stavimo ovo kuhati na srednje jaku temperaturu, kada proključa, kuhati još 10ak minuta i prohladiti.

 

Sada smjesa za smokvare. U većoj šerpi pomiješamo ulje, mlijeko, vodu i ostatak pekmeza. Kuhamo do ključanja, a kad proključa skinemo sa vatre i dodajemo brašno, griz, prašak za pecivo i kukuruzno brašno. Miješamo intenzivno dok se svi sastojci ne sjedine. Prohladiti smjesu tek toliko da se mogu oblikovati smokvare. Ovdje sada možete dodati i jaje, ja sam probao i sa i bez, ljepša mi je tekstura bez. Blago prohlađenu smjesu oblikujemo u smokvare. Uzimamo tijesto veličine dlana i spuštamo na pleh koji nije potrebno nauljiti.

 

Smokvare možemo nareckati tupom stranom noža da bi dobile autentičan izgled. Peku se u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 5-6 minuta, i onda se smanji na 160 još 15-20 minuta. Vruće smokvare zalijemo agdom.

 

 

Pročitajte još