Pobjedila je rak, a sad je dobila još težu dijagnozu: Ubjeđena je da neće živjeti dugo zbog opakih bolesti

Piše: L. B.

– Najveća mi je iza desnog oka pa me desno oko jako boli – rekla je.

Iako joj vid nije oslabljen, priznala je da joj je kretanje otežano. Medicinski napredak pomaže oboljelima od multiple skleroze da žive duže, ali Christina ističe da nije sto posto uvjerena da će biti tu za deset godina.

– To je strašna stvar kod multiple skleroze – nema kraja. Tako sam ljuta zbog toga, ne možeš to pobjediti – rekla je.

Prije četiri godine glumica je priznala da se posljednje dvije decenije bori s nesanicom.

– To utječe na vaše emocije i psihu. U dvadesetima i tridesetima ne bih uspjevala uopšte da zaspim, cijelu noć bih bila budna – otkrila je.

Tokom pregleda 2008. godine otkriven joj je rak dojke. Tad je imala 36 godina, dvije manje nego njena majka kad je dobila istu dijagnozu. Kako se ne bi ponovo suočila s istom dijagnozom, odlučila je da se podvrgne dvostrukoj mastektomiji. Zbog mutacije BRCA gena, osim raku dojke, bila je podložnija i raku jajnika, od kojeg je umrla njena rođaka. Zbog toga je 2017. godine uklonila jajnike i jajovode.

– Tako sam sve riješila. Osjećala sam olakšanje. Nadajmo se samo da me neće udariti autobus – rekla je za Today.

Nakon što je napunila 50 godina, počela je da osjeća trnce u nogama i rukama, a simptomi su se samo pogoršavali. Kad je shvatila da ne može da pređe ni najmanju udaljenosti na setu svoje serije ‘Dead To Me’, da puno više spava, goji se i pada, obratila se ljekaru. Tad je stigla teška dijagnoza – multipla skleroza.

Snimanje serije odgloženo je za pet mjeseci zbog njenog liječenja, a ova bolest može se samo ublažiti, ali ne postoji lijek.

– Morala sam procesuiram gubitak svog života, svog identiteta – rekla je.

– Ovo je prvi put da me iko može vidjeti kakva zapravo jesam. Ugojila sam se 20 kila i ne mogu da hodam bez štapa. Želim da ljudi znaju kako sam vrlo svjesna toga – dodala je drugom prilikom.

Prošle godine otkrila je da više neće glumiti.

– Sad ne mogu da zamislim da se ustajem u pet ujutro i provodim od 12 do 14 sati na setu – priznala je.

Pročitajte još