Tipičan biskvitni kolač koji se peče u kalupu za hljeb, obogaćen s malo brusnica, ili nekog drugog sušenog voća ili čak svježeg bobičastog voća, upravo je ono što će biti odličan desert
Jogurt s kojim se ovaj kolač priprema, dat će mu sočnost i mekoću.
Sjajna stvar kod pripreme ovog kolača jest što za mjerenje svih sastojaka (osim soli i vanilin šećera) koristiš istu čašicu od jogurta!
Volumen čašice je 180 ml. Ako koristiš grčki jogurt koji je u malo većoj čašici, od 200 ml, ne moraš povećati količinu jaja jer tih 20 ml više neće znatno promijeniti teksturu biskvita.
SASTOJCI
jogurt
1 šoljica glatko brašno
2 šoljice šećer kristal
1 šoljica suncokretovo ulje
0,50 šoljice
jaje 3 kom
prašak za pecivo
1 kom
vanilin šećer 1 kom
sol 1 prstohvat
brusnice 100 g
POSTUPAK
Zagrijati rernu na 180 stepeni. U posudu za pripremu prvo staviti jogurt pa oprati čašicu i posušiti je jer će nam ona biti mjera za ostale sastojke. Dodati brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Dodati ulje, jaja i vanilin šećer. Miješati špatulom dok smjesa ne postane homogena i glatka; ako dodajete suho voće, isto ga malo pobrašnite pa umiješajte u smjesu, također, možete ga prethodno i namakati par sati u svježem soku od naranče ili nekom po vašem izboru.
Preliti smjesu u kalup (veličine 30 x 10 x 7 cm) namazan maslacem pa pobrašnjen (višak brašna istresti). Na vrh poslagati voće (ako stavljate svježe) koje ste malo pobrašnili i peći u zagrijanoj rerni 45 minuta, odnosno, dok kolač ne bude sasvim pečen – dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Poslužiti ohlađeno i posipano šećerom u prahu. I za kraj, kada je gotov, posipaj kolač šećerom u prahu i posluži uz neki fini voćni čaj! Na kolač možeš preliti i bijelu glazuru od šećera u prahu i limunova soka.