Kako unijeti dašak botaničkog vrta u kupatilo

Piše: L. K. P.

Svakodnevno se u našim kupatilima odvijaju različite rutine, a većina ih ljudi ne doživljava kao mjesto za opuštanje i vraćanje energije.

S pravim detaljima, vaše kupatilo može postati vaš mali raj u koji možete pobjeći od svakodnevnog stresa života. Jedan od načina da to postignete je da u svoje kupatilo unesete dašak botaničkog vrta.

Terapija biljkama postaje sve popularnija, i to s dobrim razlogom. Zelenilo može poboljšati vaše raspoloženje, pročistiti zrak koji udišete i, što je najvažnije, proslaviti ljepotu prirode, a sve to u udobnosti vlastitog doma.

Kako svoje kupatilo pretvoriti u mali botanički vrt? Evo koje aspekte treba uzeti u obzir.

  1. Prostor tuša ili kade

Kada stvarate „botaničko“ kupatilo, jedno od najboljih mjesta za početak je prostor za tuširanje odnosno kupanje. Postavite pločice sa složenim cvjetnim uzorcima (a i na već postojeće naprosto možete zalijepiti vodootporne naljepnice) ili se odlučite za staklenu ploču tuša kroz koju proviruje zelenilo s druge strane. Razmislite o dodavanju biljaka u prostor ili korištenju zavjese za tuš s botaničkom tematikom kako biste dovršili izgled.

  1. Razigrani dodaci

Za savršeno botaničko kupatilo potrebno je paziti i na najsitnije detalje. Odaberite dodatke poput pletenih korpi, drvenih pladnjeva ili posuda od terakote. Dodajte neke raskošne peškire, kupatilske prostirke. Umjesto običnog ogledala, odlučite se za ono s drvenim ili mesinganim okvirom. Ovi će akcenti vašem kupatilu dodati dašak topline i prirodne ljepote.

  1. Materijali i teksture

Kad je riječ o botaničkom kupatilu, ključni su prirodni materijali i teksture. Razmislite o toplim tonovima drva, hladnom osjećaju kamena ili glatkoći mramora. Osim toga, možete dodati malo zelenila sa svježim biljkama ili botaničkim printevima na svoje zidove. Svi ovi elementi zajedno čine svoju čaroliju kako bi vaše kupatilo izgledala kao utočište ispunjeno prirodom.

  1. Koristite botanička umjetnička djela i grafike

Ako mijenjanje materijala nije opcija, dodavanje spomenutih printeva može biti rješenje, kao i umjetnička djela s motivima cvijeća, lišća ili raznih biljaka.

Ako u kupatilu nema prirodnog svjetla, posegnite za umjetnim biljkama.

  1. Biljke kojima odgovara vlaga

Biljke koje uspijevaju u vlažnom okruženju, poput paprati, cvjetat će u vašem prostoru za tuširanje. Aloe vera, ljiljani i orhideje su također sjajne biljke koje mogu podnijeti okoliš vaše kupaonice. Dodajte biljke u pletene korpe ili posude od terakote kako biste oponašali prirodni ugođaj na otvorenom. Otvorene police prepune zelenila u trenu će vaše kupatilo pretvoriti u prirodnu oazu.

No ako vaše kupatilo uopće nema prirodnog svjetla tj. nema prozor, tada posegnite za umjetnim verzijama biljke.

  1. Koristite viseće biljke

Svojoj tuš kabini također možete dodati dašak prirode dodavanjem visećih biljaka poput paprati. Viseće biljke ne samo da izgledaju sjajno, već pomažu i u pročišćavanju zraka pod tušem. Makrame vješalice i mjedene ili zlatne metalik viseće žardinjere izvrsne su za dodavanje jedinstvenog ugođaja svakom dizajnu kupaonice. Također pod tuš možete staviti eukaliptus, a svakim otvaranjem tople vode, aktivirat će se njegov miris.

  1. Područje oko umivaonika

Područje umivaonika često se zanemaruje, ali je također bitan dio kupatila Da biste stvorili tropski raj u ovom području, razmislite o dodavanju nekih živih biljaka kao što su bambus, bršljan ili svekrvin jezik.

Ove biljke ne samo da dodaju estetski izgled vašem kupatilu već pomažu i u pročišćavanju zraka, ali i zauzimaju malo mjesta. Također možete dodati nekoliko svijeća s mirisima ruža, eukaliptusa i slično koje će ne samo izgledati dobro, već će i vašu kupaonicu ispuniti toplim i primamljivim mirisom.

Izvor:zadovoljna.hr

Pročitajte još