Merlina je otac ostavio kao dijete, živio je s majkom u siromaštvu, i posvetio joj je najtužniju pjesmu

Piše: L. B.

Biografija Dina Merlina je ujedno i svjedočanstvo o burnom životu Balkana, u kojem, postoje i neke lijepe veze, one koje se osjete kroz muziku i odnos publike prema zajedničkim muzičkim zvijezdama.

Živio je u siromaštvu

Dino Merlin rođen je 12. septembra 1962. godine u Sarajevu, a pravo ime mu je Edin Dervišhalidović.

Lična priča Dine Merlina duboko zrači tugom, izazovima i trijumfom. Rodio se u skromnoj porodici, kada je imao samo pet godina otac ih je napustio, ostavljajući ga da odrasta uz majku. S obzirom na finansijske poteškoće, veoma rano je započeo da radi, čak u fabrici, dok je muzika uvijek bila njegova strast, s posebnim naglaskom na gitaru.

Intimni detalji njegovog života su rijetki, umjesto toga, sve što ga muči pronalazi izlaz kroz stihove svojih pjesama. Iako rijetko govori o privatnom životu, jednom je prilikom priznao da je svom ocu oprostio napuštanje, ali da to ne znači da je zaboravio.

“Moj otac je bio stolar, a majka bula. Imao sam teško djetinjstvo: otac je napustio porodicu kad je meni bilo sedam, a mojoj sestri Amini pet godina. Mama se trudila da nam da sve što je bilo u njenoj moći, tako da ipak nismo previše oskudjevali. Imao sam bicikl, polovne skije i jabuku svake večeri prije spavanja, što je, zapravo, dosta. Mnogi u ono doba nisu imali ni to”, rekao je Dino Merlin za Informer.ba.

Najviše je volio svoju sadašnju suprugu

U sreznom je braku već 35 godina, sa suprugom Amelom, sa kojim ima kćerku Amelu i sina Hamzu. On i Amela naporno su se borili za svoju ljubav jer je ona bila bogata, a on siromašan, pa se njeni roditelji nisu slagali sa njenim izborom partnera. Kako ljubav sve pobjeđuje, tada dvadesetogodišnja Amela, tajno se udala za Dinu i prešla da živi sa njim i njegovom majkom.

Šeste mjeseci roditelji nisu željeli da je vide, ali na kraju su popustili i sada su u sjajnim odnosima. Dino nije želio da odustane od muzike, što je često predstavljalo problem i izazivalo neprilike u njegovom braku, jer niko nije mogao ni da sluti koliki uspjeh će on doživjeti.

Dino i Amela

“Zvijezde su se bukvalno poravnale za nas. Kada smo se upoznali, imali smo samo 17 godina, potpuno nevini i čisti. Sretan sam što je naša ljubav opstala do danas. Za mene je Amela žena, majka, ljubavnica i majka moje djece, rame za plakanje, najbolji saveznik i savjetnik. Ja sam plašljive prirode, a ona je moja majka, koja zna da me smiri u pravom trenutku. Potpuno smo različiti: ja se lako rasplamtim, ona je samozatajna i uvijek mirna. Valjda se zato tako dobro slažemo.”

Impozantna muzička karijera Dine Merlina

Već naredne, 1991. godine, Dervišhalidović započinje samostalnu karijeru i uzima umjetničko ime Dino Merlin. On nastavlja da pravi pop muziku, ali joj dodaje elemente elektronske, orijentalne i etno muzike praveći jedinstven zvuk. Svoj prvi solo album objavio je 1993. godine pod nazivom “Moja bogda sna”.

On je napisao i prvu himnu Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina”. Na takmičenju za pjesmu Evrovizije učestvovao je tri puta: 1993. godine u Dablinu kada je napisao pjesmu “Sva bol svijeta” koja je prva predstavljala Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu; 1999. godine u Jerusalimu kada je pjevao pjesmu “Putnici” sa francuskom pjevačicom Beatris Pulo; i 2011. godine u Diseldorfu kada je predstavio Bosnu i Hercegovinu pjesmom “Ljubav unazad”.

Album “Sredinom” objavio je 2000. godine i to je bio jedan od najprodavanijih albuma u jugoistočnoj Evropi u posljednjih 10 godina. Turneja koju je tada imao obuhvatala je više od 200 koncerata i imao je veliki koncert na Olimpijskom stadionu Koševo pred 80.000 ljudi.

Ništa manju popularnost nije imao ni album “Hotel Nacional” koji se u junu 2014. godine našao na 8. mjestu Bilbordove top-liste.

 

Pročitajte još