Bez obzira na to pazimo li na ishranu ili ne, s pizzom se uvijek smijemo počastiti. Ipak, ne bi bilo baš najzdravije za naše tijelo da omiljenu italijansku poslasticu jedemo previše često, barem u klasičnoj varijanti.
Zato smo pripremili recept za zdraviju varijantu koja se jedva razlikuje od klasične, nastaje puno brže, a tajna je u tijestu koje će vas oduševiti već na prvi zalogaj.
Sastojci:
Za dvije klasične pizze
Tijesto:
300 g pirovog brašna
500 g skyr jogurta
Pola vrećice praška za pecivo
So po želji
Nadjev:
200 ml domaće pasiranog paradajza
300 g nemasne pureće ili pileće šunke
100 g naribane gaude
100 g mozzarelle
Origano
Priprema:
U dublju posudu stavite pirovo brašno, proteinski skyr jogurt, prašak za pecivo i sol. Zamijesite glatko tijesto. Tekstura treba biti mekana, ali ne i ljepljiva. Nakon nekoliko minuta dobit ćete predivno tijesto koje je lako razvaljati.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio tanko razvaljajte i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.
Nadjenite tijesto po želji. Mi smo ovaj put koristili rajčicu, nemasnu pureću šunku i dvije vrste sira, a sve smo na kraju posuli origanom.
Pizze pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 15 minuta.
Savjet:
Umjesto pirovog brašna možete koristiti integralno brašno, a umjesto skyra možete koristiti grčki jogurt, postupak je isti. Također, na ovo tijesto možete dodati bilo koji nadjev – povrće, domaću kobasicu, a možete napraviti i bijelu varijantu s podlogom od sironog namaza i s kockicama piletine.
Pirovo tijesto možete koristiti za izradu tortilja, zdravih peciva, bagela, kiflica…