Ko je “Čelična Magnolija” koja je razvela britanske kraljevske parove i cijelu vojsku slavnih ličnosti: Niko je ne želi sresti na sudu

Piše: L. K. P.

Još jedan holivudski par Isla Fisher i Sacha Baron Cohense razvode, a glumica je navodno stupila u kontakt s Fionom Shackleton, najistaknutijom britanskom advokaticom za razvode koja je radila i sa zvijezdama s A liste, kao što su Paul McCartney, Liam Gallagher i kralj Charles.

Fiona je navodno savjetovala Islu da se ona i Sacha, koji imaju predbračni ugovor i troje zajedničke djece, pokušaju razvesti prijateljski. Britanski mediji navode da bi Isla i Sacha mogli pokušati postići nagodbu oko Sachinog imanja vrijednog 40 miliona funti.

– Isla je već neko vrijeme znala da je brak gotov, a nakon nekoliko teških razgovora sa Sachom donijela je odluku da se posavjetuje s advokaticom za razvode. Bilo je to početkom ljeta 2022. godine. Zajednički kontakti preporučili su joj Fionu Shackleton. Fiona je nevjerovatna advokatica, krajnje zastrašujuća, kazao je izvor za The Sun.

Ko je Fiona Shackleton?

Barunica Fiona Shackleton engleska je advokatica koja je zastupala članove britanske kraljevske porodice i slavne osobe. Zbog svog šarma i odlučnosti dobila je nadimak Čelična Magnolija. Britanski mediji navode da Fiona za svoje advokatske usluge naplaćuje 550 dolara po satu.

Rođena je u Londonu, a pravo je diplomirana na Univerzitetu Exeter. U julu 2010. dodijeljena joj je počasna diploma Univerziteta Exeter u obliku doktora prava. Iste godine kraljica joj je dodijelila status barunice od Belgravije.

Inače, Fiona Shackleton kćerka je starješine londonskog Cityja Jonathana Charkhama i Moire Salmon, čija je porodica po majčinoj strani bila suosnivač firme J. Lyons & Co. Školovala se u školi Benenden u Kentu, a iako je prvo sanjala o karijeri ugledne liječnice, odlučila se za pravo, no na fakultetu Exeter završila je tek trogodišnji, ali ne i četverogodišnji studij, nakon čega je željela postati kuharica.

Ipak, početkom 80-ih donijela je konačnu odluku i vratila se pravu te se pridružila kraljicinom  advokatskom timu Farrer & Co 1984., brzo je napredovala i već nakon dvije godine postala partnerica u tvrtki, da bi potom postala i glavna advokatica.

Uz sav posao, Fiona Shackleton ima vremena za porodicu. U braku je s PR konzultantom Ianom Shackletonom, s kojim ima dvije kćerke – Lydiju i Cordeliju.

Njen prvi slučaj visokog profila bili su vojvoda i vojvotkinja od Yorka, koji su se razveli 1996. godine. Idući slučaj bili su princ i princeza od Walesa gdje je zastupala princa Charlesa, koji je sada kralj. Lady Di uspjela je ispregovarati nagodbu od 17 miliona dolara.

Isti dan kad je Buckinghamska palača objavila javnosti da su princ i princeza postigli nagodbu, kraljica je izdala patentna pisma za reguliranje titula bivših članova kraljevske porodice nakon razvoda. U skladu s patentnim pismom, Diana je izgubila svoju titulu kraljevskog visočanstva. Za gubitak titule zasluge se često pripisuju Fioni.

Uslijedili su celebrity razvodi u kojima je zastupala Paula McCartneyja, Claire Merry, Alyce Faye, princezu Hayu bint Hussein…

Razvod Paula McCartneyja i Heather Mills bio je vrlo skandalozan. Mills je ovako opisala Shackleton tokom intervjua s Larryjem Kingom:

“Postoji jedna gadna žena – Fiona Shackleton. Ona želi to razvlačiti što je duže moguće kako bi napunila svoje džepove i rekla je neke prilično opake stvari.”

Na završnom ročištu za nagodbu, Mills je izlila bokal vode po Fioninoj glavi.

Barunica Shackleton također je postala poznata po svom odvažnom smislu za modu koji nije uvijek u potpunosti u skladu sa smjernicama Advokatskog vijeća i Advokatskog društva, koji naglašavaju da se trebaju nositi poslovna odijela.

Razigrane modne kombinacije omekšavaju njen imidž zbog čega je mnogi protivnici možda podcjenjuju. No one su zapravo pametan PR trik te osiguravaju da su sve oči uprte u nju.

Pročitajte još