Kremaste tjestenine baš uvijek dobro prolaze, a recept za ručak koji će cijeloj porodici izmamiti osmijeh na lice, donosimo u nastavku.
Sastojci:
250 g kanelona
250 g kremastog sira
300 g špinata (može i zaleđeni)
2 češnja bijelog luka
kašika maslinova ulja
Za bešamel:
50 g maslaca
50 g brašna
700 ml mlijeka
So, biber, po želji muškatni oraščić
100 g parmezana
Dodatno:
50 g ribane gaude
Priprema:
Pripremite bešamel. Na maslacu preprežite brašno, smanjite vatru pa polako dodajte mlijeko. Neprestano miješajte kako se ne bi stvorile grudice, najbolje pjenjačom. Dodajte začine i na kraju parmezan. Kuhajte na laganoj vatri dok umak ne postane gust.
Na malo maslinova ulja prepržite sitno sjeckani bijeli luk. Dodajte mu špinat pa kratko pirjajte. Sklonite s vatre, kratko prohladite pa dodajte kremasti sir, možete koristiti riccotu, a odlično će pasati bilo koji sirni namaz.
Posudu za rernu premažite maslacem. Napunite kanelone smjesom špinata i sira pa ih posložite jedan do drugoga. Prelijte bešamelom, prekrijte aluminijskom folijom pa pecite oko pola sata u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.
Nakon pola sata sklonite foliju, dodajte naribani sir pa vratite u rernu na pet do 10 minuta.
Poslužite toplo ili hladno, uz omiljenu proljetnu salatu.