Recept za ručak koji će cijeloj porodici izmamiti osmijeh na lice

Piše: L. K. P.

Kremaste tjestenine baš uvijek dobro prolaze, a recept za ručak koji će cijeloj porodici izmamiti osmijeh na lice, donosimo u nastavku.

Sastojci:

250 g kanelona

250 g kremastog sira

300 g špinata (može i zaleđeni)

2 češnja bijelog luka

kašika maslinova ulja

Za bešamel:

50 g maslaca

50 g brašna

700 ml mlijeka

So, biber, po želji muškatni oraščić

100 g parmezana

Dodatno:

50 g ribane gaude

Priprema:

Pripremite bešamel. Na maslacu preprežite brašno, smanjite vatru pa polako dodajte mlijeko. Neprestano miješajte kako se ne bi stvorile grudice, najbolje pjenjačom. Dodajte začine i na kraju parmezan. Kuhajte na laganoj vatri dok umak ne postane gust.

Na malo maslinova ulja prepržite sitno sjeckani bijeli luk. Dodajte mu špinat pa kratko pirjajte. Sklonite s vatre, kratko prohladite pa dodajte kremasti sir, možete koristiti riccotu, a odlično će pasati bilo koji sirni namaz.

Posudu za rernu premažite maslacem. Napunite kanelone smjesom špinata i sira pa ih posložite jedan do drugoga. Prelijte bešamelom, prekrijte aluminijskom folijom pa pecite oko pola sata u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

Nakon pola sata sklonite foliju, dodajte naribani sir pa vratite u rernu na pet do 10 minuta.

Poslužite toplo ili hladno, uz omiljenu proljetnu salatu.

Pročitajte još