Kraljica Letizia je ovim potezom prekršila tradiciju, ali i ušla u povijest

Piše: L. K. P.

Prvi put u povijesti španske monarhije, na čelu kraljicinog Tajništva naći će se žena. Državna advokatica María Dolores Ocaña Madrid prihvatila je ponudu da postane desna ruka kraljice Letizije.

51-godišnja María trenutno je glavna državna tužiteljica u Ministarstvu obrazovanja, a na novoj poziciji zamijenit će Joséa Manuela Zuletu, vojvodu od Abrantesa, koji je tu ulogu obnašao posljednje desetljeće.

Poznanstvo kraljice Letizije i državne advokatice datira još iz 2019. kada su zajedno prisustvovale na otvaranju Svjetskog centra zdrave hrane u Valenciji, a na svoju novu dužnost stupa 30. aprila.

Njen prethodnik, 63-godišnji José Manuel Zuleta za kraljevsku porodicu počeo je raditi još sredinom 90-ih, da bi se 2007. pridružio uredu tadašnjeg princa Felipea kako bi pomagao princezi Letiziji.

Nedugo nakon što je Felipe 2014. postao kraljem, José je prebačen u Tajništvo kraljice Letizije. Sve ovo odvija se nakon što je na čelo kraljevskog kućanstva u januaru stigao Camilo Villarino, nakon što je isto nakon 30 godina napustio dugogodišnji lični tajnik kralja Felipea.

Inače, ova je godina zaista posebna za kralja Felipea i krlajicu Letiziju koji će 22. maja proslaviti 20. godišnjicu braka, dok će 19. juna Felipe obilježiti 10 godina boravka na tronu.

Pročitajte još