Modni svijet oplakuje Roberta Cavallija: Životna priča italijanskog dizajnera nikog ne ostavlja ravnodušnim

Piše: I. H.

 

 

Italijanski dizajner Roberto Cavalli preminuo je u Firenci u svojoj 84. godini, prenose strani mediji.

Cavalli je poticao iz porodice umjetnika, obzirom da je njegov djed Giusseppe Rossi bio vodeća ličnost pokreta Makijajoli, sa radovima izloženim u galeriji Ufici u Firenci.

 

Procjenjuje se da njegovo bogatstvo vrijedi 500 miliona dolara, a nedavno je, u svojoj 82. godini postao otac šestog djeteta, koje je dobio sa svojom 38-godišnjom djevojkom, Šveđankom Sandrom Nilsson.

 

Karijera

 

Svoj brend prvi put je lansirao 1970. godine i razvio inovativni proces štampe na koži i teksasu, izgrađujući globalni modni i životni biznis sa svojim inovativnim smjelim animal printovima, jeansom ukrašenim draguljima i seksi haljinama.

 

– 1970. bio sam dizajner broj jedan na svijetu; ljudi poput Armanija nisu bili ništa pored mene. Sada, ako mi je preostala još jedna želja u životu, to je pronalaženje nove tkanine koja je raznovrsna i divna kao teksas  – kaže kralj mode Roberto Cavalli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Outpump (@outpump)

To može izgledati kao neobična izjava, ali Roberto Cavalli nije običan čovjek. Tokom karijere koja je trajala skoro šest decenija, otvoreni maestro italijanskog stila pokazao se kao titan u svijetu mode koji se žestoko nadmeće, pretvarajući svoje ime u svjetski brend i okupljajući pratitelje koje čine neke od najznačajnijih svjetskih ličnosti, uključujući Victoriju Beckham, Sharon Stone i Madonna.

 

Čovjek čiji su blistavi, ženstveni dizajni postali poznati, rođen je u Firenci 15. novembra 1940. Odrastao je u kreativnom okruženju i ostao vjeran porodičnoj tradiciji – njegov djed je bio proslavljeni italijanski umjetnik – upisao se u lokalni institut umjetnosti kao mladić.

 

Tu se specijalizirao za dizajn tekstila, ušavši u svijet mode kada je serija cvjetnih printova na pletivama, koje je dizajnirao kao student, privukla pažnju velikih italijanskih proizvođača čarapa.

 

Do svojih ranih 30-ih on se etablirao u Parizu uz naručivanje od Hermesa i Pierre Cardina i debitirao je sa svojom prvom kolekcijom. Glamurozni dizajni su se pokazali popularnim kod jet seta, a 1972. je otvorio svoj prvi butik u St Tropeu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MFFashion (@mffashion_com)

 

 

Privatni život

 

Bio je to prvi korak na putu ka carstvu koje će se prostirati širom svijeta i narasti na procjenjenu vrijednost od 1,8 milijardi funti. Godine 1978. Roberto je zamoljen da sudi na takmičenju za Miss Austrije. Jedna od takmičarki, 18-godišnja Eva Duringer, plasirala se na drugo mjesto na takmičenju, ali je osvojila srce tada razvedenog Cavallija.

 

Par je počeo da izlazi, a vjenčali su se dvije godine nakon i dobili troje djece. Dizajner ima i dvoje djece iz prvog braka. Eva je nastavila da služi kao poslovni partner svom kreativnom supružniku. Upravljala je reklamnim kampanjama i licencama carstva Cavalli, koje se kreće od štamparija do dodataka i kućne kolekcije.

Eva i Roberto su se razveli 2010. Od 2014. izlazi sa manekenkom Sandrom Nilsson koja je 45 godina mlađa od njega; rodila mu je šesto dijete, Đorđa 2023. godine.

 

 

 

Roberto je živio sa porodicom u vili u brdima Firence, okružen prirodom i divljim životinjama koje inspirišu životinjski print, džunglu i cvjetne motive, dok ljeta provode na njegovoj jahti dugoj 41 metar koja se preliva, zabavljajući poznate prijatelje.

 

 

Modni dizajner ima djecu Tomasa i Christinu sa svojom prvom suprugom Silvanellom Giannoni, kojom se oženio 1964., a bili su u braku deset godina.

 

 

Zatim se 1980. oženio austrijskom modnom kreatorkom Evom Marijom Diner, sa kojom je imao troje djece, Roberta, Rachael i Daniela.

 

On je ranije govorio o svom teškom djetinjstvu kroz koje je prošao nakon što mu je ubijen otac.

 

 

 

– Nisam imao lako djetinjstvo. Moj otac je upravo bio kod Njemaca u julu 1944, u napadu na Castelnuovo dei Sabbioni. Bio je geometar, radio je za rudnik u Valdarnu… Nisam govorio do 18. godine. Ipak, život je bio ljubazan prema meni (i bio sam) nagrađen… za sve.

 

 

 

Izvor: Glossy

Pročitajte još