Napravite sami: Jeftina namirnica kao rukom rješava ispucale pete

Piše: I. H.

 

Topliji dani su već pred nama, a bliži se i ljeto. Zaljubljenice sandala i ljetnih papuča već razmišljaju kako i gdje srediti pete koje su tokom hladnih zimskih dana ispucale i jako isušene.

Povremeno treba da isturpijate pete i uklonite mrtvu kožu. Naravno da to uvijek možete da uradite u salonu, a ako biste to radije da izbegnete, uvijek postoji opcija da tretman uradite kod kuće.

 

Glavni sastojak koji pomaže kod mnogih problema sa stopalima je namirnica bez koje nijedna kuhinja nije potpuna, a to je jabukovo sirće.

 

Sirće ima široku primjenu u narodnoj medicini jer sadrži sirćetnu kiselinu, koja ima snažno antimikrobno dejstvo.

 

Protiv suhih i ispucalih peta

 

Dobro natopite komad vate jabukovim sirćetom, pa nanesite na problematično područje. Vatu zaštitite kako ne bi spala – zavojem, ljepljivom trakom ili užom čarapom – i ostavite da odstoji preko noći.

 

Ponavljajte ovaj tretman više puta sedmično dok vam koža ne omekša i potom ćete lakše skinuti višak mrtve kože.

 

Protiv kurjeg oka

 

Izmrvite 3 do 5 tableta aspirina, pa u prah dodajte kapljicu jabukovog sirćeta. Stavite smjesu na kurje oko i umotajte u peškir, krpu ili zavoj i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta, pa skinite i kamenom sa stopala uklonite mrtve ćelije kože, prenosi Krstarica.

Protiv gljivica na stopalima

 

Sipajte toplu vodu i jednaku količinu jabukovog sirćeta u lavor, odnosno vodu i sirće u razmjeri 1:1. Potopite stopala i ostavite tako 30 minuta, a najvažnije je da ih potpuno osušite nakon što izvadite stopala iz ove kupke.

Pročitajte još