Važe i za žene i muškarce: Pet ključnih modnih pravila Roberta Cavallija

Piše: I. H.

Čuveni italijanski modni dizajner koji je uspio postići da klasični dezen poput životinjskog postane prva asocijacija baš na njegovo ime, svojevremeno je podijelio tajne svog modnog ukusa.

 

Roberto Cavalli, jedna od najvećih legendi modne industrije 20. vijeka, preminuo je u petak u 84. godini, javio je Corriere della Sera.

 

 

Čuveni dizajner obožavao je animal print, a njegove kolekcije obilovale su i šljokicama, mrežama, vrlo kratkim haljinama, senzualnošću, koje je uspješno kombinirao s jednostavnošću, svedenošću i klasikom.

 

 

Njegovi eksperimenti uglavnom su bili uspješni, a dok je na pistu donosio “bum”, lični stil Roberta Cavallija za svaki dan, većinom minimalistički i veoma prepoznatljiv, a jednom prilikom 2011. pristao je da je za GQ podijeli šta smatra nužnim za dobar stil.

 

Manje je više

 

U smjelim kolekcijama Roberta Cavallija uvijek je bilo edgy crte, eksperimentiranja i neobičnih detalja, ali on je istakao da je bitno znati razliku između hrabrosti u modi i jednostavno “čudnog”.

– Ovih dana imate ljude koji se oblače tako čudno! Ne sviđa mi se to, nepotrebno je. Čudno nikad nije cool. Ako imate divnu ličnost, nije vam potrebno sve to da biste ostavili utisak – pričao je dizajner.

 

Kupite (crni) sako

 

Kvalitetno krojen blejzer nešto je bez čega su i ženski i muški ormar nezamislivi, a Cavalli smatra da je najbolje držati se klasike.

 

– Uvijek nosim crni blejzer, on se neprimjetno utapa u različita izdanja – pričao je on.

Ne zaboravite nakit

 

– Asesoari vam omogućavaju da izgledu date lični pečat. Dok radim na kolekciji, važno je da kroz nju prođu moja ljubav i strast da bih joj dao svoj potpis. Isto možete postići tako što ćete nositi neke personalizirane detalje – savjetovao je.

Udobnost iznad svega

 

Iako ih pojedini modni dizajneri ponekad izbjegavaju, Roberto Cavalli je bio uvjeren da svako treba da ima farmerke. Pocjepane, ravnog kroja, skinny… kakve god vam se dopadaju.

– Dobar par farmerki je ključan. Važno je da se osjećate udobno da biste bili samouvjereni i izgledali stilizovano – isticao je kreator.

Victoria Beckham bila je jedna od muza Roberta Cavallija početkom dvijehiljaditih, a ona obožava klasični džins.

 

Nosite kaubojske čizme

 

Cavalli je objasnio da je moguće da nosimo kaubojske čizme, a da ne izgledamo kao da smo se uz pomoć kaubojki maskirali u kauboja Vudija iz “Priče o igračkama”.

 

– Volim kaubojske čizme. One mogu da izgledaju veoma raznovrsno, u zavisnosti od načina na koji ih nosite. Na primjer, nosite farmerke preko njih i dobićete sasvim drugačiji izgled – izjavio je za GQ Roberto Cavalli.

 

 

 

Izvor: glossy

Pročitajte još