Reagujte na vrijeme: Evo zašto vam orhideja ne cvjeta

Piše: I. H.

Mnoge žene su oduševljene orhidejama, kao jednim od najfascinantnijih i najraznovrsnijih biljaka koje priroda ima da ponudi.

 

Njihova elegancija, ljepota i mističnost čine ih predmetom divljenja širom svijeta. Sa svojim raznobojnim cvjetovima i različitim oblicima, orhideje su postale simbol ljepote, egzotike i gracioznosti.

 

Njihov uzgoj predstavlja pravi mali izazov, no za istinske ljubitelje to se zaista isplati. Raznolikost oblika i boja čini ih savršenim dodatkom u unutrašnjem uređenju ili vrtu, dok njihova egzotičnost inspiriše umjetnike, pjesnike i dizajnere.

 

Ako su zdrave i pravilno njegovane, cvjetaju nevjerovatno lijepo i ispunjavaju naš prostor svojim lijepim i elegantnim cvjetovima. No, vrlo često se desi da ne cvjetaju, pa se pitamo koji bi mogao biti razlog?

 

 

Prečesto zalijevanje

 

Orhideju treba zalijevati samo kada je suha (otprilike svakih 10 dana), ali obilno. Zalijevajte je mekom vodom sobne temperature. Najbolje je da to uradite u posudi – prelijte biljku, sačekate da višak vode iscuri i tek nakon toga ponovo stavite saksiju na podmetač. Jednom mjesečno obrišite listove od prašine. Koristite meku krpu navlaženu vodom.

 

Loša zemlja

 

Orhideje se ne mogu presađivati u običnu zemlju, gdje korijenje ima ograničenu sposobnost disanja i na kraju počinje da truli. Orhideje su najčešće epifiti. U prirodi ove biljke rastu bez zemljišta. Vodu i hranjive materije uzimaju iz vazduha – kroz lišće i korijenje. Epifiti se najbolje uzgajaju u posebnom supstratu, na primjer, u mješavini kore i biljnih vlakana, ali mogu i bez podloge – pričvršćeni cvjetnom žicom na komad stabla. Orhideje bez tla često je potrebno redovno dohranjivati, čak i dva puta dnevno.

 

Isušen zrak

 

Orhideje vole vlagu. Ako sumnjate da orhideja ne cvjeta zbog suhog zraka, presadite je u staklenu teglu sa širokim otvorom ili u akvarijum. Na dno sipajte sloj drvenog uglja, a na njemu supstrat za orhideje. Posadite orhideju, sipajte i zatvorite posudu. Otvorite ih kada se kapi vode pojave na zidovima.

 

Nedostatak sunčeve svjetlosti

 

Orhideje vole svjetla mjesta, ali ne direktno na suncu jer mogu izgoriti. Najbolje se osjećaju na prozoru sa istočne strane, u providnoj saksiji.

Pročitajte još