Proljeće na kašiku: Novi hit kremasta supa s piletinom i povrćem

Piše: L. K. P.

Popularno jelo, kremasta supa od piletine s tjesteninom dobilo je proljetnu verziju s dodatkom raznog povrća.

Ova jednostavna supa, koja je gotova za samo 40 minuta, ima svima poznate i dostupne sastojke – piletinu, tjesteninu, pileći temeljac, no tu je i brojno zdravo i ukusno povrće koje ovo jelo pretvara u slanog favorita ovog godišnjeg doba.

Jedna porcija ove fine supe, koja može biti kompletan obrok, sadrži 380 kalorija, 19 g masti, 19 g ugljikohidrata i 34 g bjelančevina.

SASTOJCI

pileći temeljac

pileća prsa

450 g mrkva

1 kom mladi luk

4 kom tjestenina

170 g zelene mlade mahune

225 g so

listići svježeg peršina

limunova korica

sok od limuna

mileram

crni biber

PRIPREMA

Piletinu, mrkvu nasjeckanu na kockice, te sitno nasjeckani svijetlozeleni i bijeli dio mladog luka pusti da zavrije u temeljcu. Smanji vatru na srednju i poklopi, pusti da se kuha bez miješanja 15 do 20 minuta. Je li piletina kuhana možeš provjeriti tako da zabiješ termometar u najdeblji dio mesa – treba pokazati 75 stepeni. Prebaci piletinu na tanjir i pusti je da ‘odmori’ 5 minuta.

Potom je viljuškom usitni na komade veličine zalogaja. Dok se piletina odmara, u lonac s povrćem i temeljcem dodaj tjesteninu i malo pojačaj vatru. Pusti da se kuha 5 minuta, potom dodaj mahune i so i kuhaj još 5 minuta odnosno duže ako je tjestenini potrebno više vremena da se skuha. Umiješaj peršun (ili estragon), limunovu koricu, piletinu i vrhnje – kuhaj dok se sve ne prožme i dobro zagrije, oko 1 minutu. Makni s vatre, umiješaj limunov sok i sitno nasjecakni tamnozeleni dio mladog luka. Posluži posuto svježe mljevenim crnim biberom.

 

Pročitajte još