Raffaello tart: Oduševljava okusom i lakoćom pripreme, a ne morate paliti ni rernu

Piše: L. K. P.

Brze, jednostavne i slatke delicije koje ne treba peći te ne zahtijevaju puno pripreme i spravljanja su idealne. Ljubitelji kokosa i ‘Raffaella’ doći će na svoje s ovim prefinim tartom, a i najveći ‘slatki gurmani’ sigurno će tražiti komad više.

Sastojci:

Za podlogu:

  • 150 g mljevenih keksića s bademima

 

  • 150 g mljevenih badema

 

  • 2 kašike šećera u prahu

 

  • 120 g rastopljenog maslaca

 

  • 100 ml mlijeka

 

  • 100 g kreme od badema

 

Za nadjev:

 

  • 300 g kremastog sira

 

  • 3 kašike šećera u prahu

 

  • 150 g bijele čokolade

 

  • 3 kašike mrvica kokosa

 

Za preljev:

 

  • 50 ml slatkog vrhnja

 

  • 150 g bijele čokolade

 

Priprema

  1. Pomiješaj sve sastojke za podlogu te miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Zatim utisni smjesu na dno i uz rub kalupa promjera 22 cm. Premaži kremom od badema kremom pa stavi u frižider.

 

  1. Pomiješaj kremasti svježi sir sa šećerom u prahu pa dodaj čokoladu prethodno otopljenu na pari. Promiješaj te na kraju dodaj i kokos. Premaži po podlozi pa stavi u frižider da se ohladi.

 

  1. Za preljev prelij čokoladu sa prethodno ugrijanim slatkim vrhnjem (ugrijati do vrenja) pa miješaj dok se čokolada ne rastopi i dok se lijepo ne sjedini s vrhnjem. Prelij preko tarta i stavi u frižider na 2 sata.

Pročitajte još