Zbog ove serije ulice su bile prazne: Gdje su danas omiljeni likovi kultne “Dinastije”

Piše: L. K. P.

Kultna serija „Dinastija“ smatra se jednom od najpopularnijih na svijetu. Od početka do kraja 80-ih iz sedmice u sedmicu privlačila je milione gledalaca koji su željno čekali svaki novi nastavak kako bi saznali šta će se novo dogoditi članovima bogate porodice Carrington iz Denvera

Prisjetili smo nekih od junaka nekadašnje glumačke ekipe. Među njima su bili John Forsythe kao ‘poglavar’ dinastije, naftni tajkun Blake Carrington (ostao u emisiji svih devet sezona drame, a svoj lik ponovio je na ponovnom okupljanju 1991.) koji je preminuo 2010. godine te Michael Nader koji je u ‘Dinastiji’ glumio Dexa Dextera, supruga od Alexis koji je preminuo u avgustu 2021. godine.

Glumica Linda Evans, glumila  je Krystle Carrington, drugu suprugu bogatog Blakea.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Linda Evans (@lindaevansofficial)

Bila mu je sekretarica, a postala žena. Linda je Krystle glumila u svih devet sezona ‘Dinastije’. Pet je puta bila nominirana za Zlatni globus za najbolju glumicu u TV drami, pobijedivši 1982. godine. Nakon ‘Dinastije’ završena, pojavila se u nekoliko filmova, ali od 1997. nije glumila ni u jednoj seriji ili filmu jer se zapravo povukla iz svijeta glume.

Njena suparnica u seriji, Joan Collins ili ‘zločesta’ Alexix uzdrmala je drugu sezonu ‘Dinastije’ i pomogla seriji na putu do uspjeha. Premda je prošle godine proslavila 90. rođendan, izgleda fantastično za svoje godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joan Collins (@joancollinsdbe)

I dalje redovno vježba, izbjegava junk food i živi zdrav život. Udavala se pet puta, a zadnjih 20 godine je u braku sa 32 godine mlađim Percyjem Gibsonom. Objavila je 13 knjiga, uključujući dva memoara i pet beletrističkih djela. Pojavljuje se na televiziji s ulogama u serijama ‘Roseanne’ i ‘Zvijezda vodilja’, filmovima poput ‘Obitelj Kremenko – Avanture u Rock Vegasu’. Gostovala je i u seriji ‘Kraljevska obitelj’, kao vojvotkinja Alexandra od Oxforda, a pojavila se i u serijama ‘Američka horor priča’ i ‘Hawaii Five-0’. Poznata je i po svom dobrotvornom radu, zbog čega joj je kraljica Elizabeta II dodijelila titulu Dame.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by John James (@johnjames_jj)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by John James (@johnjames_jj)

Ženski dio publike ludovao je za Johnom Jamesom koji je imao ulogu Jeffa Colbyja. Za nju je 1986. godine bio nominiran za Zlatni globus, a na audiciju je došao s namjerom da glumi Stevena Carringtona. Tvorci serije i producenti odlučili su da mu više leži uloga Jeffa Colbyja po kojoj ga danas svi pamte. Nakon prestanka emitiranja ‘Dinastije’ nije ga više bilo na malim ekranima. Odlučio se posvetiti porodičnom životu. Vjenčao se 1989. godine s manekenkom Denise Coward s kojom ima kćerku Lauru koja se rodila 1990. i sina Philipa koji se rodio 1992. godine. James se glumi vratio 2000. trilerom ‘Icebreaker’, a nakon toga je snimio je ‘Christmas Campuu’.

Heather Locklear je u ‘Dinastiji’ bila Sammy Jo Dean Carrington, nećakinja Krystle Carrington i to od druge sezone serije. Njen se lik oženio Stevenom Carringtonom, uprkos njegovoj osporavanoj seksualnosti, i pojavljivao se u seriji sve do njegove posljednje sezone. U vrijeme serije bila je san mnogih tinejdžera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heather Locklear (@heatherlocklear)

‘Dinastija’ joj je otvorila vrata za brojne serije, poput ‘Melrose Placea’, TJ Hooker’ te ‘Franklin & Bash’, a pojavila se i u filmovima poput ‘Gospodina savršenog’ i ‘Ljubavi u četrdesetoj’. Iza sebe ima dva propala braka, s Tommyjem Leejem i Richiejem Samborom, a godinama se bori s ovisnošću.

Pamela Sue Martin glumila je Fallon Carrington Colby, najstariju kćerku Blakea i Alexis. Seriju je napustila 1984. godine, a popularnost iz ‘Dinastije’ nikad više nije dosegla. Umjesto nje u seriju je stigla Emma Samms. Martin se pojavila u nekoliko TV emisija nakon ‘Dinastije’, no nikada više nije imala popularnost kao za vrijeme te serije. Danas glumica pomaže organizacijama koje se bave zaštitom rijetkih životinjskih vrsta te i dalje glumi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @dynasty_aussie_fan

 

Glumačka karijera Emme Samms krenula je nevjerovatnom brzinom nakon što se kao Holly Sutton pojavila u hit seriji ‘General Hospital’, a kad je dobila ulogu Fallon Carrington Colby u kultnoj ‘Dinastiji’, zacementirala je svoj status legende televizijskih sapunica. Nekoliko godina nakon završetka snimanja ‘Dinastije’ vratila se u Veliku Britaniju te je imala ulogu u BBC-jevoj seriji ‘Doctors’.

Al Corleya publika pamti po ulozi Stevena Carringtona, trećeg sina Alexis i Blakea u prve dvije sezone ‘Dinastije’. Navodno je dobio otkaz iz serije zbog toga što je kritizirao.

Novog Stevena su producenti ubacili u scenarij tako da je ‘promijenio izgled zahvaljujući plastičnoj hirurgiji’. Corley je ponovio svoju ulogu u TV specijalu ‘Dinastija: Okupljanje’ iz 1991. godine i od tada je nastavio glumiti, ali više nije imao ulogu koja bi ga toliko proslavila kao uloga Stevena Carringtona. U seriji ga je zamijenio glumac Jack Coleman.

Catherine Oxenberg u seriji je tumačila lik Amande Bedford Carrington, tajne kćerke Alexis i Blakea. Glumila je u seriji od 1984. do 1986. godine. Nakon ‘Dinastije’ u Oxenberg je osvojila dvije nagrade Soap Opera Digest za ulogu u seriji, Pojavila se u još nekoliko serija, uključujući ‘Baywatch’, te je imala uloge u brojnim filmovima.

Pamela Bellwood dobila je ulogu Claudije Barrows Blaisdel Carrington, prijateljicu Krystle Carrington, koja se udala za Adama Carringtona,a u seriji je često bila bolesnica u mentalnoj ustanovi. Nakon ‘Dinastije’ nastavila je gostovati u nekoliko drugih serija, uključujući serije ‘Ubojstvo, napisala je’, ‘Zona sumraka’ i ‘Zločinački umovi’.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @dynasty_aussie_fan

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @dynasty_aussie_fan

Gordon Thomson u ‘Dinastiji’ je glumio Adama Carrington, prvorođenog sin Alexis i Blakea. Otet je kao dojenče te ga je odgojila druga porodica. Kada sazna istinu, vrati se u život porodice Carrington kako bi se ogrebao za dio bogatstva. Imao je manje uloge u nekoliko filmova i sada u 73. godini vodi miran život van očiju javnosti. Glumac se kasnije pojavio pojavio i u nekoliko drugih sapunica, uključujući ‘Strasti’, ‘Naši najbolji dani’ i ‘Winterthorne’.

 

Pročitajte još