Svi su poludjeli za sladoledom po receptu Dua Lipe: Skroz neobična kombinacija

Piše: L. K. P.

Najnoviji TikTok kulinarski trend opet se bazira na sladoledu od vanilije kojem se dodaju dva sastojka ključna u gotovo svačijoj kuhinji, ekstra djevičanski maslinovo ulje i krupna morska sol. Kombinacija je prvi put dospjela na naslovnice nakon što je Dua Lipa, Grammyjem nagrađena pjevačica i zvijezda “Barbie”, tokom intervjua za BBC Radio 1 prošlog novembra, rekla kako je to njen omiljeni način za jesti sladoled.

– Mislim da sladoled od čokolade nije toliko dobar. Ali znaš šta mi se sviđa? Vrlo je jednostavno: uzmem sladoled od vanilije i na njega stavim maslinovo ulje i morsku sol. Toliko je ljudi već isprobalo ovu kombinaciju i jako im se dopala, otkrila je pop zvijezda.

Halo Top Creamery kasnije je koristio ovaj zvuk u TikTok videu reklamirajući vlastiti sladoled od vanilije uz jedinstvene preljeve.

@bbcradio1 thoughts on @Dua Lipa’s unusual ice cream additions? 👀🍨 #dualipa #dua #dualipavideo #dualipainterview #icecream ♬ original sound – BBC Radio 1

Kombinacija je od tada izazvala različite reakcije ljudi na internetu. Mnogi su bili zaintrigirani izborom preljeva, ali drugi su smatrali upravo suprotno, rekavši da maslinovo ulje na vrhu sladoleda zvuči daleko od ukusnog.

Naravno, maslinovo ulje i morska sol nisu uobičajeni dodaci, barem ne u Sjedinjenim Američkim Državama gdje trgovine sladoledom obično nude čokoladne sirupe, umak od karamele i šarene posipe. No ovakva tradicija jedenja sladoleda, iako nova na TikToku, postoji već dugi niz godina.

Iako se tačno podrijetlo deserta ne može pronaći na jednom određenom mjestu, smatra se da ima korijene u bogatoj tradiciji mediteranske kuhinje, prema Texas Hill Country Olive Co. U Italiji, gelato con olio e sale – što u prijevodu znači sladoled s maslinovim uljem i morskom soli — popularan je desert. Kasnije je predstavljen američkoj javnosti početkom 2010-ih kada ga je njujorški Big Gay Ice Cream počeo posluživati ​​iz svog kamiona sa sladoledom.

Danas se u nekoliko restorana u New Yorku može uživati ​​u sladoledu s maslinovim uljem i morskom soli. Kuharica Missy Robbins Lilia, koja se nalazi u Williamsburgu, Brooklyn, poslužuje sladoled koji se zove “Talijanski posao”. To je mekani gelato od vanilije s obilatom kapljicom maslinovog ulja i posipom od morske soli i komorača. L‘industrie, Massima Leveglie i Nicka Bagliva, također smještena u Williamsburgu, nudi gelato con olio uz sorbe od limuna s morskom soli i začinjenim čileanskim maslinovim uljem.

– Ulje se jako dobro slaže s morskom soli i vanilijom jer je vanilija poput praznog platna koje pruža mogućnost da na vidjelo izađe pikantnost. Općenito, maslinovo ulje dobro ide uz sladoled jer je to potpuno drugačija vrsta masnoće; kremasta, hladna, mliječna u kontrastu s nečim biljnim, zelenim i začinjenim, rekla je Hallie Meyer, kreativna genijalka koja stoji iza Caffè Panna, za La Cucina Italianu.

Pročitajte još