Promjene u britanskoj porodici plave krvi: Kralj Charles dodijelio nove titule za istaknute članove

Piše: L. K. P.

Iako je britanska kraljevska porodica trenutno fokusirana na zdravlje i oporavak kralja Charlesa III i Kate Middleton, u porodici je ipak došlo do promjena. Kralj Charles III odlučio je dodijeliti nove prestižne uloge četvero starijih članova kraljevske porodice, a riječ je o pojedinim titulama iznimne važnosti.

Prema službenoj objavi Buckinghamske palače, kralj je svoju suprugu imenovao Glavnom damom Velikog križa Najizvrsnijeg reda Britanskog Carstva (eng. Principal Dame Grand Cross of the Most Excellent Order of the British Empire). Riječ je o posebnoj tituli koju su ranije s ponosom nosili kraljica Mary (kraljica Marija od Tecka) te kralj George VI dok je još bio tituliran kao princ od Walesa.

Princ William proglašen je velikim majstorom najčasnijeg reda Bath, reda koji je osnovao kralj George I. davne 1725. godine. Titula se dodjeljuje pripadnicima vojne ili državne službe za uzornu službu, a nekoć ju je imao i sam kralj Charles, te prinčevi Henry, vojvoda od Gloucestera, te Arthur, vojvoda od Connaughta i Strathearna.

I Middleton je kao ostatak porodice dobila titulu s iznimnom poviješću. Princeza Kate imenovana je kraljevskom pratiljom Reda časnih pratilja, redom utemeljenim 1917. godine kako bi se odlikovali oni s izvanrednim postignućima u umjetnosti, znanosti, medicini i javnoj službi.

Osim Kate, Williama i Camille, Hello! prenosi da su još neki članovi porodice dobili nove značajne titule.

Pročitajte još