Oaza mira: Uredite svoj mali balkon u par koraka

Piše: I. H.

 

Dolaskom toplijeg vremena nema ničega ljepšeg od ispijanja jutarnje kafe na balkonu, bio on veliki ili mali. Svakako oni mali su zahtjevniji za urediti, ali uz malo truda možete ga pretvoriti u oazu mira, ali i odličan prostor za druženje s porodicom i prijateljima. Najvažnije je ne pretrpavati ga, te uskladiti namještaj s dimenzijama balkona.

 

Namještaj manjih dimenzija

 

Namještaj koji birate za svoj balkon trebao bi biti lagan i manjih dimenzija. Uvijek ga pozicionirajte uz zid ili ogradu, a nikada u sredinu, jer tako gubite na prostoru. Plastične garniture su stvar prošlosti, a ono što je posebno popularno i što će vaš balkon učiniti drugačijim je namještaj od drvenih paleta koji možete napraviti i sami. Dobar izbor su i ugradbene drvene klupice ili rasklopivi sto i stolice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sari Maria (@sarimaaria)

Prirodno zelenilo

 

Mala terasa može biti i mjesto gdje ćete u tišini uživati u zelenilu. Kada uređujete, birajte prirodno, a uvijek izbjegavajte umjetno cvijeće. Dodajte šarene viseće korpice ili saksije u jarkim bojama sa cvijećem i egzotičnim biljkama pelargonija, agave, bambusa ili bonsai drvca. Dobra ideja su i žardinjere okrenute prema vanjskoj strani ograde i vertikalni vrtovi uz zid.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jenny (@a.start.of.something)

Ukrasni jastuci

 

Kako biste postigli šarmantni izgled, odaberite ukrasne jastuke kojima ćete dekorirati prostor. Birajte veće, manje, kvadratnog ili okruglog oblika. Odvažite se i odaberite vedre i šarene boje jastuka, koje će se odlično slagati sa cvijećem i sigurno neće pogriješiti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Isabella Bislimi (@isabellabislimi)

Osvjetljenje balkona

 

Na svoj mali balkon postavite viseće lampice, ferenje pa čak i svijeće. Lampe možete postaviti na pod, u prozor ili na sto. Ukoliko živite u zgradi, pobrinite se da vaše osvjetljenje bude diskretno jer ćete tako zadržati svoju privatnost. Ako vam je diskretno svjetlo monotono, uvijek možete na ogradu balkona s unutrašnje strane postaviti raznobojne sijelice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tony Woods (@gardenslondon)

Pročitajte još