Dva zdrava, ukusna, brza i jednostavna recepta od jagoda

Piše: L. K. P.

Počela je sezona jagoda. A, osim što su ukusne pune su i vitamina C, koji je ključan za imunitet i važan je antioksidans.

Također sadrže mangan, potreban za mnoge tjelesne funkcije, i folat, vitamin B koji je neophodan za trudnice i odrasle. Jagode su niskokalorične, što ih čini izvrsnima za osobe koje žele kontrolirati svoju težinu. No, budući da su bogate fruktozom, treba ih jesti u manjim količinama.

 

Recepti za sladoled od jagoda

Strawberry ice cream with fresh berries in a bowl on a white wooden background. Selective focus.

Jagode na 100 grama sadrže:

Kalorije: 32

Voda: 91 %

Proteini: 0,7 grama

Ugljikohidrati: 7,7 grama

Vlakna: 2 grama

Vitamin C: 89 % dnevne vrijednosti

Mangan: 25 % dnevne vrijednosti

Brzi sladoled od jagoda – ledena verzija

600 g svježih jagoda

2 dl vode

kašikica ekstrakta vanilije

100 g šećera

Sok od pola limuna

Priprema:

U blenderu usitniti jagode dok se ne dobije fini pire. U malom loncu pomiješati vodu, limunov sok, vaniliju i šećer te zagrijavati dok se šećer ne otopi. Dobiveni sirup treba se ohladiti te ga potom pomiješati s izmiksanim pireom od jagoda. Uliti u posudu za zamrzavanje te ostaviti u zamrzivaču najmanje dva sata. Izvaditi i vratiti u blender da se smjesa dodatno usitni i pomiješa sa zrakom. Ponovno staviti u zamrzivač i ostaviti najmanje dva sata. Poslužiti u čašama i ukrasiti jagodama.

 

 

Brzi sladoled od jagoda – kremasti

500 g svježih jagoda

2 vrećice vanilin šećera

4 kašike soka od naranče

2-3 kašike bagremovog meda

250 ml rižinog mlijeka

Priprema:

Oprane jagode narezati na četvrtine te pomiješajte s vanilin šećerom i sokom od naranče. Samljeti u blenderu, a potom dodati med i rižino biljno mlijeko. Dobro promiješati i staviti u posudu za zamrzavanje. Staviti sladoled u zamrzivač na 4-5 sati.

Pročitajte još