Ove mekane kiflice vrlo je jednostavno napraviti, a najbolje pašu uz dobar roštilj

Piše: L. K. P.

Roštilj ne može proći bez mekanog peciva. Ako ste planirali iznenaditi drage ljude na druženju u prirodi, provjerite jednostavni recept za mekane kifle u koje možete ubaciti roštilj – kobasicu, salatu i umake i pripremiti neodoljivi prvomajski sendvič.

 

Sastojci:

1 kg glatkog brašna

15 g suhog kvasca

100 ml mlake vode

1 kašika soli

500 ml mlakog mlijeka

150 ml ulja

Za premaz:

 

2 jaja

100 ml vrhnja za kuhanje

So

Dodatno:

Susam

 

Priprema:

U dubokoj posudi prosijati brašno, dodati so pa dobro promiješati. Napraviti malu udubinu u sredini. Dodati suhi kvasac i zaliti s malo tople vode pa lagano promiješati. Ostaviti oko pet minuta kako bi se kvasac aktivirao pa dodati mlijeko i ulje i zamijesiti glatko tijesto.

Tijesto prekriti folijom ili krpom pa ostaviti na toplom oko pola sata. Nakon pola sata premijesiti tijesto pa ostaviti da odmara sat vremena. Tijesto podijeliti na 30 jednakih kuglica. Ako želite da kiflice budu jednake svaku kuglicu izvažite. Razvaljajte kuglicu pa zarolajte kiflicu. Posložite kiflice na pleh obložen papirom za pečenje, pokrite ih krpom i ostavite na toplom još pola sata. Pomiješajte jaje, sol i vrhnje za kuhanje, premažite kiflice i pospite sezemom.

Pecite kiflice oko pola sata u rerni zagrijanoj za 200 stepeni.

Savjet:

Kiflice pripremljene na ovaj način odlične su za sendvič, a roštilj će u njima biti još ukusniji. Ako ne želite prazne kiflice, možete ih puniti nadjevom po želji, a zrnati sir jedna je od najukusnijih opcija.

Ovaj je recept pogodan za velika druženja. Ako će vam 30-ak kiflica biti previše – slobodno prepolovite sastojke.

Ako su vam se svidjele ove jednostavne, a tako ukusne kiflice, provjerite i recept za najmekše kiflice koje su dobile pohvale i od pekara, a u nastavku pronađite još ideja za peciva.

Pročitajte još