Ova divna kremasta krompir salata odlično ide uz roštilj, ali i meso pečeno u rerni. Sočna je, puna ukusa i bogata.
SASTOJCI
mladi krompir 1 kg
jabukovo sirće 1 kašika
kiselo vrhnje 0,50 šoljice
majoneza 0,25 šoljice
senf 1 kašika
luk 1 kom
celer – stabljika 3 kom
kiseli krastavci 5 kom
listići svježeg peršuna
kopar
vlasac
so
crni biber
povrtni temeljac 1 šoljica
POSTUPAK
Skuhaj mlade krompire s korom u puno posoljene vode. Moraš ih moći lako probosti viljuškom, ali ne smiju se raspadati. Dok se krompiri kuhaju, luk nasjeckaj na tanke polumjesece i stavi u hladnu vodu na 10 minuta, potom isperi. Ovim ćeš postupkom malo ublažiti agresivnost sirovog luka.
Ocijedi vodu, oguli krompire i nareži ih na kolutove dok su još vrući.
Prelij oguljene i narezane krompire vrelim temeljcem i pusti poklopljeno, da krompiri upiju temeljac.
Dodaj malo soli i sirćeta.
U zdjelici napravi dresing – pomiješaj majonezu, kiselo vrhnje i senf.
Krompirima dodaj dresing, luk, nasjeckane stabljike celera, kisele krastavce i nasjeckano svježe začinsko bilje. Lagano sve izmiješaj, pazi da ne zgnječiš krumpire.
Posoli i pobiberi prema ukusu. Ohladi barem 30 minuta u frižideru prije posluživanja.