Isprobajte recept za finu kremastu krompir salatu: Odlično ide uz roštilj

Piše: L. K. P.

Ova divna kremasta krompir salata odlično ide uz roštilj, ali i meso pečeno u rerni. Sočna je, puna ukusa i bogata.

SASTOJCI

mladi krompir 1 kg

jabukovo sirće 1 kašika

kiselo vrhnje 0,50 šoljice

majoneza 0,25 šoljice

senf 1 kašika

luk 1 kom

celer – stabljika 3 kom

kiseli krastavci 5 kom

listići svježeg peršuna

kopar

vlasac

so

crni biber

povrtni temeljac 1 šoljica

 

POSTUPAK

Skuhaj mlade krompire s korom u puno posoljene vode. Moraš ih moći lako probosti viljuškom, ali ne smiju se raspadati. Dok se krompiri kuhaju, luk nasjeckaj na tanke polumjesece i stavi u hladnu vodu na 10 minuta, potom isperi. Ovim ćeš postupkom malo ublažiti agresivnost sirovog luka.

Ocijedi vodu, oguli krompire i nareži ih na kolutove dok su još vrući.

Prelij oguljene i narezane krompire vrelim temeljcem i pusti poklopljeno, da krompiri upiju temeljac.

Dodaj malo soli i sirćeta.

U zdjelici napravi dresing – pomiješaj majonezu, kiselo vrhnje i senf.

Krompirima dodaj dresing, luk, nasjeckane stabljike celera, kisele krastavce i nasjeckano svježe začinsko bilje. Lagano sve izmiješaj, pazi da ne zgnječiš krumpire.

Posoli i pobiberi prema ukusu. Ohladi barem 30 minuta u frižideru prije posluživanja.

Pročitajte još