Ovaj čaj potiče energiju te smanjuje masnoće: Voli ga i Messi

Piše: L. K. P.

Yerba čaj obiluje polifenolima, snažnim spojevima koji potiču metabolizam. Pripisuju mu se razna svojstva, mnogi tvrde da potiče mršavljenje, a pritom ubrzava metabolizam, razgrađuje masnoće te poboljšava fizičku izvedbu i povećava razinu energije. Jedan od fanova je Lionel Messi, koji mu je dao svjetsku slavu.

Ispijanje Yerba Mate čaja u Južnoj Americi poseban je ritual.

Često se ispija topao ili hladan iz posebne šoljice s metalnom slamkom, nazvane bombilla. Za pripremu se koriste lišće i stabljika biljke Ilex paraguariensis, a postupak je zapravo potapanje biljke u vreloj vodi. Često se konzumira s prženim šećerom, limunovim sokom ili mlijekom.

Yerba mate čaj bogat je kofeinom i pruža sličan energetski poticaj kao kafa, no ljubitelji tvrde da se nakon njegovog ispijanja osjećaju bolje. S 80 miligrama kofeina po šoljici, sadrži otprilike istu količinu kofeina kao šoljica kafe. Odličan je stimulans živčanog sustava, a prema nekim istraživanjima, prva jutarnja šoljica mate čaja može pomoći i u gubitku kilograma.

Brazilska istraživanja otkrivaju da ovaj zeleni napitak ima super učinke u borbi protiv pretilosti, dok je južnokorejska studija otkrila da su ljudi s prekomjernom težinom, koji su uzimali kapsule yerba, svaki dan izgubili do 0,7 kg.

Druga istraživanja također su otkrila slične informacije – norveška studija iz 2018. godine testirala je dodatak prehrani na 11 muških biciklista i otkrila da povećava količinu sagorjele masti tijekom vježbanja.

Yerba čaj također obiluje polifenolima, moćnim spojevima koji potiču metabolizam, te drugim hranjivim tvarima poput antioksidansa, aminokiselina, vitamina i minerala.

– Iako je prepun antioksidansa i drugih stimulansa, učinak na mršavljenje također bi mogao biti posljedica kofeina – ističe dijetetičar dr. Duane Mellor sa Univerziteta Aston.

Yerba mate može pomoći u prevenciji infekcija uzrokovanih bakterijama, parazitima i gljivicama.

Neka starija istraživanja otkrila su da visoke doze ekstrakta Yerba mate deaktiviraju bakteriju Escherichia coli, koja uzrokuje simptome trovanja hranom poput grčeva u želucu i proljeva.

Spojevi u ovom napitku također mogu spriječiti rast vrste gljivice odgovorne za ljuskavu kožu, perut i određene kožne osipe, Malassezia furfur. Ipak, potrebna su dublja istraživanja na tom području.

No, treba znati da kofein u ovom čaju može izazvati nuspojave poput: bolova u želucu, problema sa spavanjem, osjećaja nervoze, ubrzanog rada srca. Upravo zato, preporučuje se konzultirati liječnika prije konzumacije Yerba čaja.

Pročitajte još