Ovo je prava istina o porijeklu Alena Islamovića: Pod pritiskom menadžera promijenio je čak i ime

Piše: L. K. P.

Foto: Pixsell

Alen Islamović jedan je od najboljih pjevača na našim prostorima, a slavu je stekao još u Jugoslaviji kao pjevač najpoznatijih bendova tog vremena.

Još kao dječak zavolio je muziku i naučio je svirati gitaru, a s grupom „Divlje jagode“ ostvario je značajan uspjeh. Nakon toga pridružio se „Bijelom dugmetu“, a kasnije je uslijedila i Islamovićeva solo karijera. Pjesme koje je Alen otpjevao i danas slušaju sve generacije.

Kad je riječ o privatnom životu pjevača, Alen je sa suprugom Marjanom u braku dugi niz godina i veoma se ponosi skladnom porodicom koju, osim supruge, čine i dvije kćerke, Una i Lara.

Inače, Islamović je rođen 1957. godine u Sokolcu nedaleko od Bihaća, a jednom je prilikom otvoreno i govorio o svom porijeklu.

– U Novom Pazaru imam mnogo prijatelja, ali i dio porodice, no nikada se nismo sreli. Otac mi je pričao da smo porijeklom iz Sandžaka, a znam da u Novom Pazaru ima Islamovića koji tu dugo žive. Međutim, ni moj otac mi nije znao nešto detaljnije reći o svemu, osim da su nam preci odavde, što verujem da do sada ni nitko od vas nije znao, pričao je Islamović.

Podsjetimo, Alen je svojevremeno promijenio ime. Naime, izvor blizak pjevaču otkrio je da je njegovo pravo ime zapravo Alija.

– Kad se dogodio uspon „Divljih jagoda“, grupe u kojoj je Islamović pjevao, čelnici nekadašnjeg ‘Jugotona’ došli su na ideju koja se njemu u početku nije svidjela. Menadžeri i članovi izdavačke kuće predložili su Aliji da počne koristiti umjetničko ime Alen, uz obrazloženje da to bolje zvuči i da će tako steći veću popularnost među publikom. On se malo nećkao, nije htio mijenjati svoje ime, ali je brzo popustio i poslušao njihov savjet. Danas gotovo nitko ne zna da se Alen zapravo zove Alija jer on u javnosti o tome nikada nije htio pričati, rekao je izvor.

Međutim, Islamović je tek nekoliko godina kasnije konačno i potvrdio da je njegovo pravo ime Alija.

– Tačno je. Nema ništa čudno u tome, mnoge svjetske zvijezde odaberu drugo ime kojim se predstavljaju u javnosti, najčešće neko koje zvuči primamljivije. Tako je bilo i u mom slučaju, izjavio je pjevač 2017. godine.

Pročitajte još