Ovako je izgledala najveća ljubav Tome Zdravkovića: Ovo je njegova Nada

Piše: L. K. P.

Nada Radanović, treća supruga Tome Zdravkovića, smatra se njegovom najvećom ljubavi. Osvojila je njegovo srce svojim šarmom i ljepotom, a posebno ga je očarala njina plava kosa i oči.

Toma je svojevremeno u jednom intervjuu opisao trenutak kada je prvi puta ugledao lijepu Nadu. U to vrijeme bio je na ljetovanju u Budvi i to sa svojom tadašnjom zaručnicom Zoricom. Ispričao je kako je otišao na plažu, a Zorica je ostala u hotelu.

– U jednom trenutku dotrčala je visoka, plava djevojka. Ne znam ni otkud je došla, ni kako, ni zašto, ni što je htjela. Nešto je i rekla, ali se ne sjećam što. U tom trenutku vidio sam samo njene plave oči, lice preplanulo od sunca, bijele zube, i plavu, plavu kosu… Čudno sam se osjećao. “Evo ljubavi”, pomislih. Jer, to su one situacije u kojima čovjek sve razumije, sve shvaća, baš kao što ima trenutaka kad nam je sve daleko… Oko mene je bilo sve stvarno: ta divna djeca, more i ONA, opisao je Toma.

Tomi nije dugo trebalo da Nadu odvede pred oltar. Vjenčali su se na prelijepom Ostrvu cvijeća u Crnoj Gori 1972. godine, a kuma im je bila poznata glumica Olivera Katarina.

Iako su bili ludo zaljubljeni jedno u drugo, njihov brak nije dugo potrajao. Kraj te ljubavi bacio je Tomu u očaj. Nakon razvoda, pao je u depresiju i odao se alkoholu, uprkos već ozbiljno narušenom zdravlju. Deset dana nakon razvoda nije izlazio iz kuće i neprestano je pio. Nakon toga, otišao je čak i u Njemačku te se nije vraćao pet godina.

Iako se Toma Zdravković ženio četiri puta te pisao pjesme o izgubljenim ljubavima, samo je jednoj supruzi posvetio pjesmu, a to je bila upravo Nada. Posvetio joj je pjesmu “Nado, Nado”, a sam stihovi pjesme – “Bolje da te nisam sreo/Bolje da sam umro, da sam ugledao tvoje plave oči/Ono more plavo, sve je bilo lažno” – dovoljno govore koliko je Toma volio Nadu te koliko ga je razvod pogodio.

Njegov brat Novica Zdravković svojevremeno je otkrio koliko mu je taj razvod teško pao.

– Bio je izuzetno emotivan i teško je podnosio ljubavne rastanke. Sjećam se, kada se razveo od treće žene, Nade, deset dana bio je van sebe. Mnogo je suza proliveno dok nije nastala pjesma “Nado, Nado”. Eto, takav je bio moj Toma, ispričao je Novica.

Pročitajte još