Recept za najsočniji punjeni pileći batak: Topi se u ustima

Piše: L. B.

Piletina je meso koje podržava sve eksperimente sa ukusima koje možete zamisliti. No, uvijek je dobro vratiti se onim jednostavnijim, ali provjereno fantastičnim receptima, kao što je ovaj za punjeni pileći batak.

Uživat ćete u njegovoj pripremi, a još više u hrskavoj kožici i sočnom mesu sa odličnim punjenjem.

Sastojci za punjeni pileći batak:

  • 4 pileća bataka, bez kostiju
  • 200 g narezanog edamera
  • 200 g narezane šunke
  • senf
  • med
  • so
  • biber
  • 70 g istopljenog putera
Punjeni pileći batak

Priprema punjenog pilećeg bataka:

Batake stavite na dasku za pripremanje hrane, blago izlupajte čekićem za meso, a zatim biberom i solju začinite obje strane.

Sijecnite batake tako da napravite “džep” u koji ćete staviti punjenje.

Uzmite list edamera, preko kojeg ćete staviti dva lista šunke, pa preklopiti edamerom.

Urolajte šunku i sir, pa ubacite u napravljeni džep u bataku.

U jednoj činiji pomješajte senf sa kašikom meda i pomješajte. Premažite batak sa obje strane.

Ubacite da se peče u zagrijanoj rerni na 220 stepeni, 35  minuta ili dok meso ne postane zlatnobraon boje.

Ako želite da budu još mekši, uvijte se u aluminijumsku foliju i prvih 20 minuta pecite sa folijom, pa je skinite da bi kožica postala hrskavija.

Preporučujemo da meso služite uz salatu.

Pročitajte još