Pavlova je jedna od najpopularnijih torti i možemo reći da na neki način obilježava dolazak proljeća. Njena lagana i prhka tekstura koja se savršeno spaja s bobičastim voćem je pravo osvježenje i fantazija za nepce.
Internet je prepun recepata za Pavlovu i svaki od njih se po nečemu razlikuje, a sigurni smo da je potrebno neko vrijeme i nekoliko ispečenih torti kako bi pronašli onu savršenu. Nama je za oko zapeo recept influenserice Kate Sušić, a čini se da nismo jedini s obzirom na to da je video pogledalo više od 500 hiljada ljudi.
View this post on Instagram
Cijeli recept donosimo u nastavku.
Sastojci za kore:
3 jaja
120 grama šećera
1/2 kašikice gustina
1/2 kašikice sirćeta
Sastojci za kremu:
3 žumanjka
1 puding od vanilije u vrećici
1-2 vanilin šećera
0.5 l mlijeka
Priprema:
Kore:
- Potrebno je ugrijati rernu na 130 stpeni, a za to vrijeme istuci bjelanjke s prstohvatom soli.
- Kada se pretvore u čvrsti snijeg, postepeno dodaj šećer uz konstantno miksanje. Potrebno je miksati sve dok se pod prstima više ne osjeti šećer.
- Kada se sve to završi, dodaju su gustin i sirće.
- Zatim smjesu stavi na pleh i oblikuj po želji (krug je neki najčešći oblik).
- Kore se peku sat i trideset minuta. Kada se kore ispeku, ostavi ih u pečnici s lagano otvorenim vratima dok se meringa ne ohladi u potpunosti.
Krema: 1. Pomiješaj u zdjelici žumanjke, puding i šećer, te sa strane zagrij mlijeko. Vrelo mlijeko postepeno dodaj u smjesu od žumanjaka- važno je konstantno miješanje kako se ne bi stvorile grudice.
- Kada dodaš gotovo sve mlijeko u žumanjke, prelij sve sastojke i ostatak mlijeka u posudu za grijanje i pusti da se grije na srednjoj vatri još nekoliko minuta – dok se krema ne zgusne.
- Kada je gotova, kremu stavi u zdjelu, prekrij plastičnom folijom i stavi u frižider da se sasvim ohladi. Kada se sve ohladi stavi kremu na kore (meringu), zatim dodaj šlag (200ml) i voće po želji. Najbolje je staviti kremu i šlag onaj dan kad ćeš jesti tortu.