Više od pola miliona ljudi pogledalo je recept za ovu Pavlovu tortu

Piše: L. K. P.

 

Pavlova je jedna od najpopularnijih torti i možemo reći da na neki način obilježava dolazak proljeća. Njena lagana i prhka tekstura koja se savršeno spaja s bobičastim voćem je pravo osvježenje i fantazija za nepce.

Internet je prepun recepata za Pavlovu i svaki od njih se po nečemu razlikuje, a sigurni smo da je potrebno neko vrijeme i nekoliko ispečenih torti kako bi pronašli onu savršenu. Nama je za oko zapeo recept influenserice Kate Sušić, a čini se da nismo jedini s obzirom na to da je video pogledalo više od 500 hiljada ljudi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kate Sušić (@katesusic)

Cijeli recept donosimo u nastavku.

Sastojci za kore:

3 jaja

120 grama šećera

1/2 kašikice gustina

1/2 kašikice sirćeta

Sastojci za kremu:

3 žumanjka

1 puding od vanilije u vrećici

1-2 vanilin šećera

0.5 l mlijeka

Priprema:

Kore:

  1. Potrebno je ugrijati rernu na 130 stpeni, a za to vrijeme istuci bjelanjke s prstohvatom soli.
  2. Kada se pretvore u čvrsti snijeg, postepeno dodaj šećer uz konstantno miksanje. Potrebno je miksati sve dok se pod prstima više ne osjeti šećer.
  3. Kada se sve to završi, dodaju su gustin i sirće.
  4. Zatim smjesu stavi na pleh i oblikuj po želji (krug je neki najčešći oblik).
  5. Kore se peku sat i trideset minuta. Kada se kore ispeku, ostavi ih u pečnici s lagano otvorenim vratima dok se meringa ne ohladi u potpunosti.

Krema: 1. Pomiješaj u zdjelici žumanjke, puding i šećer, te sa strane zagrij mlijeko. Vrelo mlijeko postepeno dodaj u smjesu od žumanjaka- važno je konstantno miješanje kako se ne bi stvorile grudice.

  1. Kada dodaš gotovo sve mlijeko u žumanjke, prelij sve sastojke i ostatak mlijeka u posudu za grijanje i pusti da se grije na srednjoj vatri još nekoliko minuta – dok se krema ne zgusne.
  2. Kada je gotova, kremu stavi u zdjelu, prekrij plastičnom folijom i stavi u frižider da se sasvim ohladi. Kada se sve ohladi stavi kremu na kore (meringu), zatim dodaj šlag (200ml) i voće po želji. Najbolje je staviti kremu i šlag onaj dan kad ćeš jesti tortu.

Pročitajte još