Sve više ljudi se odlučuje na tetoviranje očiju: Evo šta znamo o ovom nimalo bezazlenom trendu

Piše: L. K. P.

Iako je tetoviranje već odavno prestalo biti tabu i postalo prihvaćeno kao najnormalniji način iskazivanja ličnosti širom svijeta, vrlo vjerovatno nas nema baš puno koji smo razmišljali o tetoviranju očiju. Ili smo barem još nedavno živjeli u tom uvjerenju.

Naime, svi poznajemo nekoga ko je poželio imati drugačiju boju očiju, no dok je kod velike većine takvih drugačija boja od one s kojom su se rodili ostajala ili nedosanjani san, ili su se eventualno odlučili nositi leće u boji, u posljednje je vrijeme sve više onih koji trajno mijenjaju boju očiju postupkom keratopigmentacije iliti tetoviranjem očiju.

@flaak_new_color EYE COLOR CHANGE for @LAYYONS🦋 Eye color change using the FLAAK Pro technique, the most advanced and natural keratopigmentation ☝🏼 You dream about changing the color of your eyes? Send us a PM 💌 #newcolor #flaak #keratopigmentation #visumax #visumax800 #eye #eyecolorchange ♬ son original – FLAAK

Na zahvat za koji smo sigurni da nismo jedini kojima ne zvuči nimalo bezazleno odlučuje se sve više ljudi, kao još samo jedan iz sve šire lepeze opcija tjelesnih modifikacija, a videozapisi koji su počeli kružiti TikTokom natjerali su nas da malo detaljnije istražimo ovaj trend.

Keratopigmentacija uključuje korištenje igle ili lasera za stvaranje prostora u samoj rožnici u koji se zatim ubrizgava pigment koji trajno mijenja boju rožnice. Kao što je to slučaj kod većine kozmetičkih zahvata, keratopigmentacija je kao medicinsko čudo u početku bila spas u slučajevima leukoma rožnice gdje su oči bile bijele kao kod slijepih osoba te u slučajevima drugih patoloških promjena koje zahvaćaju rožnicu ili šarenicu, a cilj joj je bio poboljšanje izgleda zahvaćenog oka. Zahvat je preporučljiva opcija i za sve one pacijente koji ne mogu koristiti protetske kontaktne leće i za koje je operacija evisceracije komplicirana i obično se izvodi na oku koje ne vidi, no dakako, nije trebalo proći puno vremena prije no što se zahvat počeo koristiti u estetske svrhe.  Ironično, dok se medicinski koristi kako bi se pomoglo osobama s oštećenim vidom, sljepoća je jedna od mogućih nuspojava keratopigmentacije kao kozmetičkog postupka.

Tattoo model Amber Luke dospjela je na naslovnice kada je tri sedmice bila bez vida nakon što joj je u oči ubrizgana plava tinta, a iako je priznala da je, osim što nije vidjela, osjećaj bio kao da joj je neko krhotine stakla utrljao u oko, kompletno iskustvo očito joj i nije bilo posebno vrijedna lekcija jer je svega četiri godine nakon prvotne neuspjele operacije i dalje odlučna da uspije promijeniti boju očiju.

Dok se u Parizu ovakvi zahvati redovno obavljaju, u Velikoj Britaniji oni nisu dostupni samo iz kozmetičkih razloga jer, smatraju Britanci, nije provedeno dovoljno istraživanja o sigurnosti i dugoročnim ishodima. Ali zato ova industrija cvjeta u Americi, a posebno u New Yorku gdje se u samom njegovom srcu u klinici Kerato nova boja očiju dobije za svega 20 minuta i 12.000 dolara.

@flaak_new_color WHAT A RESULT 🤯😍 Changement de couleur des yeux à l’aide de la technique FLAAK Pro, la kératopigmentation la plus avancée et naturelle ☝🏼 Vous rêvez de changer la couleur de vos yeux ? Envoyez-nous un DM 💌 #newcolor #flaak #keratopigmentation #eyecolorchange #visumax ♬ son original – FLAAK

Iako očito ne nedostaje kirurga koji pristaju izvoditi keratopigmentaciju u estetske svrhe, još uvijek je puno više onih koji smatraju da se zbog kozmetičkih operacija na oku jednostavno ne isplati riskirati vid. Kao intraokularan postupak (unutar oka), on nosi rizike od gubitka vida, no to nije jedini rizik jer postoji i opasnost od infekcija, upala, krvarenja, stvaranja katarakte, povišenog očnog pritiska i oticanja rožnice. Leće u boji su pak s druge strane vrlo pristupačna i sigurna opcija sve dok vodimo računa o higijeni te ih ne nosimo dok spavamo, tuširamo se ili plivamo.  No, čini se da u 2024. čak ni sve ove vrlo stvarne opasnosti nisu dovoljne da odvrate ljude od potrage za savršenom nijansom očiju, a ako je vjerovati društvenim mrežama, ‘husky blue’ i ‘mercury grey’ su uvjerljivo najljepše boje, predivne u toj mjeri da su ih mnogi spremni imati, pa makar nikada sami ne mogli vidjeti tu ljepotu.

Ivor: miss7.24sata.hr

Pročitajte još