Ispecite ovaj kukuruzni hljeb: Svi će vam bit zahvalni

Piše: L. K. P.

Ovaj kukuruzni hljeb je prava poslastica baš zbog jednakog omjera kukuruznog i glatkog brašna, a koristi se kvasac i prašak za pecivo.

Sastojci:

250 g kukuruznog brašna,

250 g glatkog brašna,

pola svježeg kvasca,

pola vrećice praška za pecivo,

kašikica šećera,

200 ml mlijeka,

200 ml vode,

3 kašikice soli,

kašika suncokretova ulja,

2 kašike kukuruzne krupice

 

Priprema:

Pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavite sa strane da se aktivira. U zdjeli pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno te dodajte so i prašak za pecivo. U smjesu suhih sastojaka dodajte aktivirani kvasac, vodu i kašiku ulja te zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke. Tijesto ostavite u toplom kutku doma, pokriveno krpom ili prozirnom folijom, da se diže oko pola sata. Kad se udvostručilo volumenom, tijesto premijesite i stavite u kalup za pečenje kruha. Ostavite da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta zarežite crtice na površini. Posipajte kruh kukuruznom krupicom i stavite peći od 20 do 30 minuta na 180 stupnjeva. Hljeb nakon pečenja ostavite da se ohladi i tek ga onda režite na šnite.

Pročitajte još