Samo je ovih pet pravila potrebno da balkon i terasa dobiju potpuno novo lice

Piše: L. K. P.

Privatni vanjski prostor san je većine ljudi, posebno onih koji žive u gradskih stanovima. Samo mali balkon dovoljan je da još više zavolimo naš životni prostor.

Ako ste među sretnicima koji imaju mali, srednji, veliki balkon ili pak prekrasnu terasu, onda ih i sami vjerovatno želite što bolje iskoristiti.

To znači da se nećete zaustaviti samo na stolicama i stoliću nego ćete pomoću raznih detalja učiniti vašu oazu mjestom na kojem ćete provoditi najviše vremena kada to vrijeme dopušta.

Imajte na umu da, bez obzira na to koliko je malen, svaki balkon ima potencijal, a to kako ćete ga urediti ovisi o vama i vašim preferencijama.

U svakom slučaju, u trgovinama se nalazi cijeli niz detalja koji balkon mogu podignuti na jednu višu razinu. Naravno, koje detalje ćete koristiti ovisi i o kvadraturi koju imate. Mi smo u našoj galeriji izdvojili sedam manjih i većih detalja koji će pomoći da vaš balkon postane najnježnija oaza.

Prilikom uređenja balkona od pomoći vam mogu biti i savjeti stručnjaka za uređenje. Njih nekoliko donosimo u nastavku:

  1. Dodajte mali stol

Dvije najbitnije stvari za uživanje u jutarnjoj kafi su stolica i stolić. Ako imate manji balkon odaberite model koji je sklopiv tako da ga lako možete maknuti sa strane kada vam nije potreban.

  1. Nađite mjesta za zelenilo

Balkon, odnosno terasa su vaše privatne oaze na otvorenom, a da bi taj dojam boravka na otvorenom bio potpun svaki slobodan centimetar iskoristite za biljke. Vaš balkon će zahvaljujući njima izgledati lijepo i mirisati poput najfinijih parfema.

  1. Iskoristite prostor na zidu

Na zidove objesite razne ukrase, ali i korpe s biljem. Dobit ćete lijep detalj, a pritom ćete uštedjeti prostor. Tu je i mogućnost postavljanja polica koje također štede prostor. Na njih možet staviti viseće cvijeće koje će na taj način posebno doći do izražaja.

 

  1. Ne zaboravite rasvjetu

Balkon nije tu samo da biste ga koristili tokom dana. Pobrinite se za rasvjetu, kako biste i navečer mogli uživati u vašoj divnoj oazi. I tu ne mislimo samo na klasičnu rasvjetu. Zaigrajte se detaljima koji će u večernjim satima na vašem balkonu stvoriti predivnu atmosferu. To mogu biti lampice u raznim oblicima od onih u obliku loptica do zvjezdica, zatim fenjeri, razne visilice…

Kako biste bili sigurni da vas u toj romantično osvijetljenoj oazi neće napasti komarci, možete iskoristiti primjerice svijeće s citronelom koje ih odbijaju.

  1. Osigurajte sebi privatnost

Gradski balkoni vrlo često se nalaze tik do komšijinog. Ako ne želite da svako ima pogled na vaše ispijanje kafe osigurajte sebi privatnost. To možete učiniti pomoću visokih biljaka ili drugih pomagala koje je moguće kupiti u trgovinama.

Ivor: zadovoljna.hr

Pročitajte još