Ludo tijesto naziv je za univerzalno tijesto od kojeg se mogu praviti razna jela: kiflice, hljeb, pizza, krofne… Ludo tijesto ne mora se dizati – kad ga zamijesite možete ga odmah valjati i peći.
U frižideru može stajati do sedam dana pa ako ste napravili veću količinu tijesta jednostavno uzmite potrebnu količinu za određeno jelo te ostatak vratite u nazad u frižider.
Sastojci za dodatak tijestu:
500 ml toplog mlijeka
300 ml jogurta
kockica kvasca
malo šećera
prsohvat soli
kašika brašna
Za tijesto:
1,2 kg brašna
3 kašikice soli
3 kašikice šećera
1 prašak za pecivo
150 ml ulja
Priprema uštipaka:
Mlijeko i jogurt ugrijte da bude mlako pa dodajte kvasac, malo šećera, prstohvat soli i kašiku brašna.
Sačekajte da kvasac počne fermentirati te dodajte u ostatak navedenih sastojaka i umijesite tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna.
Tijesto stavite u kesu pa u frižider.
Uzmite dio tijesta i razvijte koru, sijecite na željeni oblik i pržite u ulju.