U porodici Živojinovića uvijek je veselo. Poznati su kao veliki gurmani, od Brene, Bobe, pa i njihove djece koja ništa manje ne kaskaju za njima.
No, izgleda da najmlađi sin, Viktor, najviše voli da “majstoriše” po kuhinji, što često i dokumentuje na Instagramu.
Tako je nedavno objavio fotografiju koja je sve ljubitelje poslastica oborila s nogu, a u nekima je čak probudila i nostalgiju. U pitanju je omiljena keks torta!
Keks torta bila je pravi hit osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka, tako da je možemo smatrati tradicionalnom poslasticom, a svakako je rado viđena na trpezi u svakom domu.
Za vas smo pronašli jedan starinski recept. Priprema je jednostavna.
Od sastojaka je potrebno:
500 g keksa sa puterom (“petit beurre” ili drugi),
500 ml mlijeka,
200 g maslaca,
200 g šećera,
2 vanilin šećera,
2 kašike kakao praha,
100 g crne kafe,
20 g crne čokolade za kuhanje.
Priprema:
Zagrijte mlijeko u većoj posudi, a u drugoj pomiješajte maslac sa šećerom i vanilinim šećerom da dobijete kremu. U smjesu sipajte malo zagrijanog mlijeka i promiješajte.
U preostalo zagrijano mlijeko dodajte kakao i crnu kafu i dobro promiješajte. U mješavinu umočite svaki keks, pa ih redajte na dno pleha jedan do drugog. Sloj ravnomjerno premažite kremom od putera i šećera.
Ponovite postupak dok ne potrošite sve. Od vas zavisi koliko ćete “spratova” napraviti.
Na kraju, premažite gornji sloj preostalim kremom i prelijte istopljenom čokoladom za kuhanje da dobijete finu glazuru. Ostavite tortu u frižideru preko noći, da se dobro stegne.
Izvor: hellomagazin