Glumica Ecija Ojdanić našalila se da nije ušla u pekaru više od 25 godina, ali zato voli domaće kiflice.
– Urbana legenda kruži da nisam ušla u pekari od 98.-e, ali tu i tamo malo domaćih kiflica razveseli sve, i razgali dušu, napisala je uz video glumica koju je publika u BiH upoznala kao Nelu u seriji “Larin izbor”.
Na društvenim mrežama podijelila je recept za svoje domaće kiflice.
View this post on Instagram
Sastojci za tijesto:
kg glatkog brašna
svježi kvasac
2 jaja
pola litre mlijeka
2 šoljice za crnu kafu ulja
so, šećer
Sastojci za nadjev:
50-70 dkg sira
1 jaje
malo soli
opcionalno može i šunka
Sastojci za posipanje:
maslac izrezan na kockice
1 razmućeno jaje
susam
Postupak:
U pola litre mlakog mlijeka razmutiti svježi kvasac, uz kašiku šećera, te ostaviti 10-15 min da se kvasac aktivira. U 1 kg posoljenog brašna napraviti rupicu, razbiti 2 jaja, pomiješati, uliti kvasac i mlijeko, i dobro izraditi, sve dok kugla ne postane glatka i kompaktna.
‘Kuglu’ tijesta prekriti i ostaviti sa se malo digne. Podijeliti na četiri loptice, svaku lopticu posebno izraditi, valjkom napraviti krug. Krug podijeliti na 16 dijelova, na vrh staviti nadjev. Kiflice premazati jajem, staviti malu kockicu maslaca i posuti susamom.
Pecite 10-ak min na 200 stepeni.
Glumicin savjet je da pričekate par minutica da ne bi opekli jezik.