Trešnje, hrana za mršanje ili gojenje? Sve što treba da znate o voću s kojim često nemamo mjeru

Piše: L. B.

freepik

Kada se nađemo ispred činije pune trešanja, nije lako zaustaviti se, zar ne? Znate li kako to utječe na tjelesnu težinu? 

Sezona trešanja uveliko je počela, a one su toliko sočne, ukusne i zgodne za jelo jer su sitne da često nemamo granicu s njima i očas posla slistimo cijelu porciju!

Imaju izuzetan nutritivni profil jer obiluju vitaminima, mineralima biljnim vlaknima, antioksidansima, fitohemikalijama, zahvaljujući čemu su veoma poželjne u ishrani.

Šta sve sadrže trešnje?

Prema tabeli Food Data Central-a, u 100 grama trešanja nalazi se:

 

  • 82,2 g vode
  • 63 kalorije
  • 0,2 g masti
  • 16 g ugljenih hidrata
  • 222 mg kalijuma
  • 7 g vitamina C
  • 11 mg magnezijuma
  • 2,1 g vlakana

Jesu li trešnje poželjne u ishrani za mršanje?

Često se može čuti pitanje da li trešnje goje jer je u pitanju voćka s kojom umijemo da pretjeramo, a stručnjaci ističu da nema razloga za brigu. Štaviše, trešnje su poželjne u ishrani ukoliko pokušavate da se riješite viška kilograma!

One spadaju u namirnice koje imaju veoma nizak glikemijski indeks (GI), tek 20, što znači da ne izaziva tako nagao skok šećera u krvi kao voće s visokim GI, kao što su ananas, lubenica, banana, mango…

– Trešnje je odlično dodati jelovniku ako želite da smršate jer sadrže malo kalorija i šećera, niskoglikemijsko su voće i pomažu u regulaciji šećera u krvi, a ukusne su – ističe dijetetičar i nutricionista iz čikaške kompanije The Nourish RD.

Nije do kraja objašnjen mehanizam zahvaljujući kojem trešnje mogu da doprinesu u eliminaciji viška kilograma, a jedna od njihovih tajni mogao bi da bude visok udeo vlakana. Organizam ne može u potpunosti da ih svari, pa biljna vlakna ne dodaju mnogo kalorija obroku, a uz to usporavaju brzinu varenja hrane, zbog čega se poslije jela duže osjećamo sito i manje smo skloni da ubrzo nakon obroka posegnemo za grickalicama.

Također, tu je i veliki procenat vode u trešnjama, a od pomoći je i činjenica da su niskokalorične.

Pročitajte još