Prelijepa staklena kuća: Unikatno iskustvo boravka u prirodi

Piše: L. B.
Prelijepa staklena kuća namijenjena svima koji žele da osjete potpuno stapanje sa prirodom…
Engleska riječ stay, što znači ostati na mjestu i ne odlaziti, postala je imenica koja u Koreji označava koncept takozvanog čulnog smještaja. Prva briga arhitekata pri razvoju ovog projekta bila je razumijevanje šta čini ovo tržište jedinstvenim u poređenju sa različitim vrstama smještaja kao što su hoteli, moteli, gostionice i odmarališta.

Hrana, odjeća i mirno utočište daleko od gradske vreve su elementi u kojima svako od nas želi da uživa. Postoje trenuci kada nam prijaju svakodnevni, prijatni elementi, ali i trenuci kada želimo nešto jedinstveno, bilo da je to posebna odjeća, hrana ili mjesto za boravak. Ovaj ljupki dom namijenjen je upravo za te posebne trenutke.

Za početak, malo historije. Godine 1949. Filip Jonson je izgradio staklenu kuću na velikom imanju. Stvorio je prelijep pejzaž i nazvao svoj stakleni zid „veoma skupom tapetom“. U to vrijeme, staklena kuća nije bila dobro opremljena izolacijom ni klimatizacijom, pa je često bila nepraktična za svakodnevni život.

Također, zbog staklenih zidova, nedostajala joj je privatnost, što je dovelo do toga da Jonson sagradi kuću od cigle pored nje za osnovne potrebe. Uprkos ovim manama, Jonson je toliko volio staklenu kuću da je proveo ostatak života u njoj. Iako staklena kuća nije idealna za svakodnevnu upotrebu, ona je savršeno mjesto za putovanja i boravak u prirodi.

Pročitajte još