Celulit sada možemo vidjeti i na modnim pistama: Da li u svijetu mode ima mjesta za realnost? 

Piše: L. B.

Foto: Instagram

Svijet mode decenijama je sinonim za luksuz, prestiž, talenat, ljepotu, ali i rigoroznost, mizoginiju, seksizam. Svjetski dizajneri uživaju status poznatih ličnosti, a nekada sebe čak stavljaju i na stepenicu iznad – nedodirljive, one koji su zaslužni za izgled diva na crvenom tepihu koji ostaje upamćen u vječnosti.

Sa pojavom fenomena zvanog “Victoria Secret angels” i ovako poljuljana reputacija modnog svijeta, koji je prožet promiskuitetom, diskriminacijom i seksualnom eksploatacijom, nastavila je da se srozava. Dok se društvo divilo savršenoj Adrijani Limi, stotine djevojaka preživljavalo je teror zvan “poremećaj u ishrani”. Striktne, nehumane mjere, neophodne za ulazak u industriju, prouzrokovale su mentalne poremećaje, a o tome se, naravno, vješto ćutalo.

Iako je porodica Kardashian uvela politiku koja tretira ženska tijela kao modne trendove, i samim tim je smatrana devijantnom prekretnicom u već toksičnoj kulturi, ne može se osporiti jedina dobra posljedica koju je prouzrokovala – “body positivity” zajednica koja je postala globalni fenomen, dovoljno jak da promijeni standarde i percepciju i u najvećim modnim kućama, prenosi Ona.rs.

Sedmica kupaćih kostima u Miamiju je uradila revolucionarnu stvar i na pistu je stavila realne žene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Julia Ann (@juliaaaann)

Na ovim revijama imali smo priliku da svjedočimo raznovrsnosti, kao i u stvarnom životu; pistom su šetali modeli sa trbušnjacima, ali i gojaznije djevojke sa celulitom, iracionalnim ženskim “neprijateljem “.

Nameće se pitanje da li modne revije treba da zadrže određenu dozu  “savršenosti”, poput bajki koje čitamo iako znamo da nisu stvarne?

 

Pročitajte još