Evo šta trebate napraviti za najraskošniji cvat ruža sve do jeseni: Dovoljno je pet minuta

Piše: L. K. P.

Tokom ljetnih mjeseci poslovima u vrtu nema kraja, a među najbitnijim zadacima je briga o ružama. Srećom, samo pet minuta dnevno dovoljno je da za nekoliko sedmica produžite period cvatnje ovog divnog grma.

Gotovo svima omiljene ruže u pravilu nisu komplicirane za uzgoj, ako se slijede ključna pravila u njihovoj njezi. Među najvažnijim savjetima jest sadnja na tlu s obiljem sunca te poroznom zemljom, dodavanje pravog gnojiva, ali i umjereno zalijevanja kako ne bi došlo do truljenja korijena.

Osim toga, kako biste produžili njihov cvat i osigurali što već zdravlje svog grma ruža, važno je redovno napraviti brzinsku kontrolu te odrezati one stabljike i cvjetove kojima je došao kraj cvatnje ili se na njima vide začeci bolesti.

To je posebno bitno u ovom periodu godine kada ruže počinju s najraskošnijim cvatom jer upravo sada imate priliku potaknuti daljnji rast mladih pupova.

– Orezivanje ne samo da potiče novi rast, već i donosi ljepši izgled cijelom grmu. Ovaj posao obavit ćete u trenu, jako je lagan, a tako efikasan, rekla je vrtlarica Lauresa za Express.

Sve što je potrebno jest povremeno (bilo bi dobro jednom sedmično) pregledati grm te s pomoću oštrih vrtlarskih škara odrezati ocvale dijelove.

– Uvijek koristim makaze namijenjene orezivanju, ali poslužit će i obične (oštre) makaze ili vrtlarske makaze. Svakako nosite rukavice – ružino trnje nije šala!’, savjetuje vrtlarica.

Osim škarama, ocvale pupove možete jednostavno otkinuti kada god ih primijetite, no mana ovog postupka jest što nećete spriječiti širenje eventualnih bolesti koje bi mogle uništiti cijeli grm.

– Umjesto da odrežete svaki pojedinačni cvijet, režite malo niže, kod prvog niza s cca pet listova. Izrežite tačno iznad toga, pod pravim uglom, a potom očistite makaze i nastavite dalje. Možda ćete pritom ukloniti i pokoji zdravi cvijet, ali zato ćete ubrzo vidjeti plodove svog rada, zaključuje stručnjakinja.

Pročitajte još