Ovo je autobiografska pjesma Dina Merlina: U njoj je ogolio dušu, a evo kome je posvetio

Piše: L. K. P.

U širokom opusu koji je čarobnjak iz Sarajeva stvorio tokom svoje dugogodišnje karijere svi su se pitali da li postoji neka autobiografska pjesma Dina Merlina.

Numera koja u potpunosti opisuje njegov život postoji, i mnogima je omiljena jer je životna, satkana od najfinijih emocija upućenih srodnoj duši.

U pitanju je vanvremenski hit „Kako da ti kažem”, prema njegovom ličnom priznanju, to je jedina pjesma u kojoj je ogolio sopstvenu dušu.

Ova numera objavljena je prije dvije godine kao dio njegovog 12. studijskog albuma, a ovaj singl je s istim tekstom osvanuo u dvije verzije.

Naime, publika je prvo dobila priliku da čuje pjesmu „Krive karte“, umjetničku verziju ovog teksta u formi balade, dok je singl „Kako da ti kažem“ zamišljen kao življa, plesna verzija.

Objašnjenje za ovo dao je lično Merlin koji je rekao da su dvije verzije nastale kao odgovor na ljudsku potrebu da različito proživljavamo svoje emocije, neko romantično, a neko starastveno i energično.

Priznao je i da su ove pjesme autobiografske i da su nastale kao izvinjenje osobi koju je mnogo povrijedio.

– Jednom sam pogriješio prema osobi do koje mi je jako stalo pa su ovi stihovi moje autobiografsko iskupljenje.

Pokušavam objasniti onom drugom koliko mi znači i koliki put treba čovjek, muškarac proći da bi se tako jednostavne riječi poput ‘oprosti’ izgovorile.

Zato sam i napisao dvije verzije pjesme koje putuju različitim putevima do iste destinacije – objasnio je muzičar jednom prilikom.

Autobiografska pjesma Dina Merlina sigurno je jedan od njegovih najvećih hitova.

Pročitajte još