Kraljice svakog vrta: Ovo cvijeće lako je za uzgoj i cvate do kasne jeseni

Piše: L. K. P.

Afričke ljubičice najpoznatije su po svojoj sposobnosti momentalnog podizanja interijera te spadaju među najpopularnije sobne biljke. No, pojedine sorte možete saditi i u vrtu, a ondje su – pun pogodak!

Naime, vrsta Osteospermum kao stvorena je za sadnju tokom ljeta jer je iznimno izdržljiva i dobro će podnijeti i više temperature. Cvate do kasne jeseni, što je čini sjajnim odabirom u kojem ćete uživati u nekoliko narednih mjeseci, ali i tijekom više godina jer je riječ trajnici.

Za izdašan cvat i uživanje u ovim divnim cvjetovima bijele, narančaste i ljubičaste boje potrebno je zadovoljiti nekoliko ključnih uvjeta, među kojima je, prije svega, obilno zalijevanje te sadnja na pravom prostoru.

Iako ovo cvijeće preferira umjerenu klimu, dobro će podnijeti i ljetne vrućine, ali samo ako nije posađeno na lokaciji izloženoj obilju izravnog svijetla. Kako bi dosegle svoj puni potencijal, sadite ih na mjesto koje ima dobar balans svjetlosti i sjene – niti je u potpunom hladu, niti ljubičice ostavlja na milost i nemilost jakog podnevnog sunca.

Uz to je vrlo bitno redovito zalijevanje, pri čemu uvijek pazite da tlo ne bude previše mokro kako korijen ne bi počeo nepovratno truliti. Najbolje je zalijevati ih odozdo, tako da voda dolazi do korijena bez vlaženja lišća, jer ćete tako spriječiti nastanak bolesti i usporiti sušenje biljke.

Važno je i da je tlo dobro drenirano i bogato organskim materijalom, a ako to nije slučaj u vašem vrtu, pomozite im dodavanjem organskog gnojiva koje će pospješiti njihov rast.

Uz ovakvu njegu, vaše afričke ljubičice trebale bi ostati u punom sjaju sve do hladnih jesenskih dana, a ako živite u vrlo umjerenoj klimi, moguć je cvat tijekom većeg dijela godine.

Za kraj, izbjegavajte njihovu sadnju uz invazivne biljke kao što su bambus i trska te sorte koje zahtijevaju suho tlo poput lavande, sukulenata ili začinskog bilja kao što su ružmarin, timijan, kadulja i origano.

Pročitajte još