Brži rast i puniji okus: Isprobajte jednostavno prirodno gnojivo za paradajz

Piše: L. K. P.

Paradajz je mnogima omiljeni ljetni plod i jedva čekamo kada stignu one prave domaće, sočne, pune okusa i tako divno osvježavajuće i ukusne.

Ipak, paradjaz ne dopušta da ih zanemarite i zahtijevaju redovnu pažnju i brigu pa ako uzgajate svoje domaće, znate da ih treba redovno i pažljivo gnojiti.

Dakako, uvijek možete kupiti gnojivo za paradjaz u poljoprivrednim trgovinama, ali domaće gnojivo uvijek je posebno dobro i učinkovito, a ne košta ništa, trebate uložiti tek nešto malo truda da ga napravite.

Za paradjaz brži i uspješniji, a ujedno i boljeg i punijeg ukusa, donosimo vam vrlo jednostavan savjet – gnojite ih koprivom.

Da, dobro ste pročitali, ta biljka, mnogima možda i ne pretjerano omiljena, igrat će vrlo važnu ulogu i nikad boljem i ljepšem rastu vašeg sočnog paradajza.

Jednostavno, a tako učinkovito prirodno gnojivo napravit ćete tako da, kako piše Agroklub, jedan kilogram svježe ili 200 grama sušene koprive potopite u 10 litara vode koju ste natočili u plastičnu kantu, dobro promiješate i pustite da fermentira otprilike dvije sedmice.

Prije zalijevanja razrijedite dobivani pripravak običnom vodom jer je vrlo jak, najbolje 1:10. Svoj paradajz ovim zalijevajte jednom mjesečno, a najčešće jednom nakon svake tri sedmice.

Osim koprive, slobodno možete dodati i malo stolisnika ili gaveza, tako će pripravak biti još učinkovitiji, ali i mirisniji.

Hranjive tvari u ovom gnojivu od koprive iste su one hranjive tvari koje sama biljka sadrži, a korisne su za druge biljke, ali i za čovjeka, a to su: mnogi minerali, flavonoidi, esencijalne aminokiseline, proteini i vitamin.

Prirodna dohrana doista čini čuda za vaše biljke, a možete provjeriti i koji to sastojak potiče ruže na cvatnju, kao i koji prirodni napitak orhideje vole više od vode.

 

Pročitajte još