Preminula majka legendarnog Dražena Ričla: Nikada se nije oporavila od tragedije

Piše: I. H.

 

Elvira Deak, majka legendarnog bh. muzičara i osnivača grupe Crvena jabuka, Dražena Ričla, preminula je u 89. godini u Sarajevu. Sahrana će se obavit 24. juna u 13 sati na gradskom groblju Bare.

 

Elvira je živjela je s velikom tugom. Bez supruga Ferdinanda Ričla ostala je još dok je Dražen pohađao prvi razred gimnazije.

 

Druga tragedija zadesila ju je 1986. godine, kada je Dražen poginuo u saobraćajnoj nesreći u Jablanici. Ona je 1989. u intervjuu za Yugopapir otkrila koja joj se Draženova rečenica urezala u sjećanje.

 

“Sjećam se, bila je nedjelja prije nesreće. Svi zajedno bili smo na Romaniji, gdje moj brat ima vikendicu. Bilo nam je baš lijepo. Kad smo se vratili, snaha i brat svratili su kod nas na kafu. Tad je Dražen pričao o predstojećoj turneji, o tom drugom albumu. Ja sam zapamtila dobro njegovu rečenicu ‘Volio bih da se sve ovo odgodi.’ Kamo sreće da se ikako moglo odgoditi”, kazala je.

 

Inače, Dražen Ričl bio je jedan od najistaknutijih muzičara bivše Jugoslavije. Njegova smrt ostavila je veliki trag u muzičkom svijetu i među fanovima grupe Crvena jabuka. Grupa je nastavila s radom, ali sjećanje na njega nikad nije bačeno u zaborav.

Pročitajte još