Posebna priča krije se iza tijare koju nosi kraljica Camilla: Vrijedi milione, a bila je predmet žestokih rasprava

Piše: L. K. P.

Kraljica Camilla na posljednjem kraljevskom banketu ukrala je svu pažnju tijarom koju je nosila, iza nje stoji posebna priča.

Kraljica Camilla oduševila je sve prisutne kad se u posebnom izdanju pojavila u Buckinghamskoj palači kako bi s kraljem Charlesom bila domaćin raskošnog svečanog banketa za cara i caricu Japana.

U svečanoj bijeloj haljini odmah je privukla pažnju, no najveću prašinu digla je tijara koju je nosila.

Camilla je ovu tijaru već nosila 2023. godine toom južnokorejskog svečanog banketa u Buckinghamskoj palači. Ovaj predmet po mnogima je jedan od najkontroverznijih komada koje je pokojna kraljica posjedovala, kako zbog dizajna tako i zbog simbolike, prenosi Town&Country.

Naime, Elizabeta je 1973. naručila od kuće Garrard da izradi tijaru od rubina s draguljima koje je dobila kao vjenčani dar od naroda Burme (današnji Mjanmar). Sastojala se od čak 96 rubina i niza dijamanata, od kojih su neki vremenom izvađeni zbog odluke da se promijeni dizajn.

Prvotnu verziju tijare Elizabeta je dobila kao vjenčani poklon od samog 7. Nizama od Hyderabada, uvijek je privlačila pažnju, a njezina dekonstrukcija postala je predmetom žestoke rasprave.

Smatra se da su Burmanci poklonili Elizabeti 96 rubina jer se povezuju sa zaštitom od bolesti i zla. Prema lokalnom vjerovanju, postoji 96 uobičajenih nevolja, tako da darivanje ovog dragog kamenja podrazumijeva očuvanje dobrobiti tadašnje kraljice.

Kraljevska porodica u posjedu je mnogo nakita i tijari, a nakon kraljicine smrti naslijedile su ih Kate Middleton i kraljica Camilla.

Pročitajte još